PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 31-01-2009


Barst
31st January 2009, 13:50
VERLIEZERS


1. Bert Anciaux

Het is natuurlijk moeilijk om een politicus te vinden die nooit samen met Bert Anciaux in een partij heeft gezeten, maar toch: het moet pijn doen als een oude vriend je laat vallen als een baksteen (het moet niet altijd omgekeerd zijn). Naar aanleiding van de 'Gaza aan de Dender'-rel sprak Sven Gatz (nu Open VLD) de volgende woorden over Bert Anciaux (tot nader order SP.A): 'Als er geen excuses komen voor de onnozele vergelijking die hij maakte, lijkt het moeilijk hem in de Vlaamse regering te handhaven.' Het ziet ernaar uit dat Bert de storm alweer overleeft, maar mocht hij toch nog uit de SP.A gezet worden, dan is er nog een partij die hij tot nu toe schromelijk over het hoofd heeft gezien, en waar men de Arafatsjaal naar kantoor pleegt te dragen: de PVDA.


2. Filip Van Laecke

De Bert Anciaux van CD&V, noemen ze hem nu al in Gent. Het Calimero-gehalte van Filip Van Laecke is in ieder geval even hoog, zo bleek uit een brief die hij aan zijn partijleiding schreef: 'Ze hebben mij kapotgemaakt.' De brief was zo persoonlijk dat de partijleiding meteen besloot hem naar de pers te sturen. Erg christelijk van die mensen.


3. Gene Thomas

Gene Thomas is het zoveelste slachtoffer van de recessie: VijfTV bespaart op zijn omroepers en Gene staat op straat. 'Ik dans met mezelf', heet zijn recentste singletje, en daar heeft hij nu alvast alle tijd voor. Hopelijk doekt Studio 100 K3 nog niet meteen op, anders zit het gezin Gene en Kristel Thomas-Verbeke helemaal zonder inkomen. Tenzij ze samen een groepje zouden beginnen, natuurlijk. We kunnen nauwelijks wachten.


4. De pinguïn

Uit de schitterende documentaire March of the Penguins hebben we onthouden dat de keizerspinguïns tijdens de Antarctische winter bij bosjes het loodje leggen omdat het er zestig graden vriest: ze vinden geen eten en geen plaats om zich wat te verwarmen. En nu het daar wat beter weer wordt, is het ook niet goed: de beestjes sterven uit omdat hun geliefde ijs smelt. Altijd maar klagen. Voor je er erg in hebt, wordt je de Bert Anciaux van de Zuidpool genoemd.



WINNAARS


1. Derk Jan Eppink

Binnenkort ruilt Derk Jan Eppink zijn vunzige zolderkamertje in New York in voor een ongetwijfeld riante villa in de buurt van Gent. En de aalmoezen die hij tot voor kort kreeg om in diverse vunzige media stukjes te schrijven, ruilt hij in voor een ongetwijfeld riant inkomen als Europees parlementslid. Eppink koos voor LDD omdat die partij hem ideologisch het meest na is, niet omdat ze van haar mandatarissen geen afdrachten op hun parlementaire vergoeding vraagt.


2. Pierre Verloo

In 2005 diende de krasse senior Pierre Verloo een klacht in tegen de Lijn, omdat menig buschauffeur het algemeen rookverbod aan zijn laars lapte. Nog geen vier jaar later is er al een verdict: De Lijn moet Pierre 75 euro betalen per chauffeur die Pierre zelf weet te betrappen. Daar krijgt hij vijf maanden de tijd voor, en hij mag tot 25.000 euro bij elkaar betrappen. Als hij zich erop toelegt, mag Pierre dus 333,3 chauffeurs klissen. Vorig jaar werden in Groot-Antwerpen (is dat geen pleonasme?) maar elf chauffeurs berispt wegens roken op de werkplek. Dat wordt dus geen kinderspel. Misschien moet Pierre de hulp inroepen van die andere krasse senior met een nicotine-allergie: Roger Blanpain.


3. Vlaamse fictie

Het is nooit gezien. Fictiereeksen van eigen bodem die goed gemaakt zijn en waar ook nog eens volk naar kijkt. Van vlees en bloed haalde vorige week met 1,8 miljoen kijkers de hoogste score die ooit op een gewone werkdag werd behaald. Bravo Woestijnvis. Maar ook De smaak van De Keyser scoort uitstekend en haalt ook nog eens prijzen binnen op het filmfestival van Biarritz. Internationaal succes lonkt voor deze prestigieuze promospot voor inheemse alcohol. Dat zien we met Van vlees en bloed niet gauw gebeuren: het buitenland zou weleens kunnen struikelen over de vertaling van het woord 'bospoeper'. Hoewel de Britten misschien nog zouden wegkomen met 'Woody Woodfucker'.


4. Ramsey Nasr

Ex-dichter van 't Stad, Ramsey Nasr,

Is dichter van 't Vaderland, nog wat krasser.

Hup Ramsey, hup, zet Holland voor paal,

En draag in je ambt eens een arafatsjaal.


DS, 31-01-2009 (th)