PDA

Bekijk de volledige versie : Gouverneur van Illinois staat roemloos op straat


Barst
31st January 2009, 13:47
Gouverneur van Illinois staat roemloos op straat


WASHINGTON - De meest corrupte bestuurder van Amerika is vertrokken.


Gouverneur Rod Blagojevich van Illinois, een voormalige politieke partner van president Barack Obama, werd roemloos op straat gezet.

Niet één senator van de staat Illinois was bereid nog zijn of haar vertrouwen in de Democratische gouverneur uit te spreken. De motie waarin om zijn afzetting werd gevraagd, werd met 59 tegen nul stemmen aangenomen.

Blagojevich was in december gearresteerd nadat federale rechercheurs telefoongesprekken hadden afgeluisterd waarin hij een senaatszetel te koop aanbood. Het ging om de zetel die vacant werd nadat Obama tot president was gekozen. In Illinois wijst de gouverneur de opvolger aan als senatoren tussentijds vertrekken. 'Dat ding is verdomme goud waard', zei Blagojevich in een afgetapt gesprek. 'Ik ga hem verdomme niet voor niets weggeven.'

De gouverneur werd afgeluisterd in een langlopend onderzoek naar corruptie. Daarin kwam onder meer aan het licht dat hij voor een kinderziekenhuis weigerde te betalen zolang de directie geen geld wilde geven voor zijn herverkiezingscampagne. Ook eiste hij geld van een bedrijf dat een tolweg in de staat aanlegde. Blagojevich wordt vervangen door Patrick Quinn.


DS, 31-01-2009 (nrc)