PDA

Bekijk de volledige versie : Fortis-rechter slaat terug


Barst
28th January 2009, 19:04
Fortis-rechter slaat terug


BRUSSEL - 'Uw nota heeft me publiek vernederd, veroordeeld zonder debat en me rechteloos gemaakt', schrijft rechter Schurmans aan het Hof van Cassatie.


Christine Schurmans is de zieke rechter van het Brusselse hof van beroep van wie de man herhaaldelijk naar het kabinet van voormalig premier Yves Leterme (CD&V) belde om te waarschuwen voor 'een dramatische wending' in de zaak-Fortis.

Het onderzoek dat daarop volgde naar een mogelijke schending van de scheiding der machten, leidde tot het ontslag van de regering-Leterme, maar ook naar een onderzoek tegen Schurmans zelf. Die zou haar beroepsgeheim hebben geschonden door haar man te vertellen welke richting het Fortis-arrest uitging.

De eerste voorzitter van het Hof van Cassatie, Ghislain Londers, schreef op 19 december vorig jaar zelfs in een brief aan toenmalig kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) dat 'een van de zetelende magistraten van het hof van beroep zijn beroepsgeheim en het geheim van het beraad had geschonden'.

Rechter Schurmans, intussen hersteld van haar ziekte, laat nu volgens een 'strikt persoonlijke en vertrouwelijke' brief aan het Hof van Cassatie - een brief die uitlekte in La Libre Belgique - weten dat ze die werkwijze van het Hof van Cassatie ongehoord en vernederend vindt.

'Ik heb tevergeefs gezocht naar een precedent of een grond die het in ons recht mogelijk maakt dat de meest fundamentele rechten en vrijheden van een burger - meer nog, van een magistraat en dus collega - opzij worden geschoven, zoals het respect voor de rechten van verdediging, het principe van een tegensprekelijk debat en het vermoeden van onschuld, in dit geval, via de omweg van een geschreven communicatie die zowel overhaast als mediageniek was', schrijft ze in de scherpe brief.

Volgens Schurmans is de nota van Londers 'zonder voorgaande in onze juridische geschiedenis'. 'Het hoogste juridische gezag van ons land heeft in de nota van 19 december 2008 niet alleen de feiten verkeerd afgeschilderd, maar ze ook voor waar aangenomen.' Volgens haar komen ze neer op een gerechtelijke veroordeling, zonder dat ze zich heeft kunnen verdedigen, zelfs zonder dat eerste voorzitter Londers haar heeft gevraagd naar haar versie van de feiten.

Schurmans vindt dat het Hof van Cassatie daarom niet meer in een positie is om over haar te oordelen. Omgekeerd betreurt ze dat zijzelf bij het Hof geen klacht meer kan indienen tegen haar collega's die haar onder druk probeerden te zetten.

'Ik heb dit onder uw aandacht willen brengen in de hoop dat u erover zult waken dat nooit een magistraat nog behandeld zal worden zoals ik ben geweest, een behandeling die een rechtsstaat onwaardig is', schrijft de rechter, die straks allicht ook betrokken zal worden bij de werkzaamheden van de Fortis-onderzoekscommissie.

Het dreigement is duidelijk: als Schurmans ooit echt veroordeeld wordt, zal ze die veroordeling aanvechten bij het Europees Hof voor de Rechten van Mens.


DS, 28-01-2009 (Wim Winckelmans)