PDA

Bekijk de volledige versie : 'Vlaamse zorgverzekering moet openstaan voor Walen'


Barst
22nd January 2009, 20:19
'Vlaamse zorgverzekering moet openstaan voor Walen'


BRUSSEL - De minister-president van het Waals gewest en de Franse gemeenschap, Rudy Demotte (PS), blijft erbij dat de Vlaamse zorgverzekering ook open moet staan voor Walen die in Vlaanderen werken. Hij reageert daarmee op het arrest van het Grondwettelijk Hof. Dat oordeelde woensdag dat de zorgverzekering opengesteld moet worden voor EU-buitenlanders die in Wallonië wonen maar in Vlaanderen werken.


De Vlaamse zorgverzekering betaalt zwaar zorgbehoevende patiënten een deel van hun niet-medische kosten forfaitair terug. De zorgverzekering kost 25 euro per jaar en is verplicht voor Vlamingen en buitenlanders die in Vlaanderen wonen en werken.

Brusselaars kunnen vrijwillig aansluiten, Europese buitenlanders die in Wallonië wonen, maar in Vlaanderen werken, worden echter uitgesloten.

De Franse gemeenschap en het Waalse gewest vochten de wettigheid van de Vlaamse wetgeving aan voor het Grondwettelijk Hof. Dat wendde zich tot het Europees Hof van Justitie voor advies.

Op 1 april 2008 oordeelde het Europees Hof dat de uitsluiting een inbreuk vormt op het vrije verkeer van werknemers en de vrijheid van vestiging.

Het Grondwettelijk Hof volgde die redenering en zegt dat de zorgverzekering moet openstaan voor EU-buitenlanders die in Wallonië verblijven maar in Vlaanderen werken.

Voor Walen die in Vlaanderen werken, gaat die stelling niet op, meent het Grondwettelijk Hof. Het staat de Franse en Duitse gemeenschap immers vrij om een gelijkaardig systeem op poten te zetten.


'Absurde situatie'

Toch vindt Waals minister-president Demotte dat de Vlaamse zorgverzekering open moet staan voor in Vlaanderen werkende Walen. 'Het komt er op aan om de compleet absurde situatie te vermijden waarbij alle Europeanen die in Vlaanderen werken er wel gebruik van zouden kunnen maken, met uitzondering van de Walen.'

De Waalse regeringsleider hoopt dat de Vlaamse regering zich hiervan bewust is. Zoniet zal hij zijn regering voorstellen om de zaak op het Overlegcomité van de verschillende regeringen te agenderen.


Blog DS, 22-01-2009 (dsl)