PDA

Bekijk de volledige versie : Filip Dewinter tegen politici in quizprogramma's op tv


Barst
16th January 2009, 18:09
Filip Dewinter tegen politici in quizprogramma's op tv


Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter wil dat politici worden geweerd uit spel- en quizprogramma's op de VRT. Hij heeft daarvoor een voorstel van decreet klaar. Het Vlaams Belang, dat zegt dat het door de VRT geboycot wordt voor deelname aan spelprogramma's als 'De Slimste Mens', pleit voorts voor objectieve criteria voor de deelname van politici aan infotainmentprogramma's en politieke nieuws- en duidingsprogramma's.


"Slecht voor geloofwaardigheid politiek"

Volgens Dewinter zien steeds meer politici een deelname aan spel- en quizprogramma's zoals 'De Slimste Mens' en 'De Tabel van Mendeljev' als een onderdeel van hun imagocampagne. "De invloed van dergelijke programma's op de publieke opinie kan en mag niet onderschat worden", meent Dewinter. Hij vindt dat politici niet thuishoren in dergelijke programma's. "Het ondermijnt de geloofwaardigheid van de politiek", luidt de kritiek.


"Vlaams Belang wordt geweerd"

Tegelijk zegt Dewinter dat zijn partij bewust geweerd wordt uit dergelijke programma's. "Terwijl de kopstukken van alle andere partijen wel overvloedig de kans krijgen om 'de vrolijke Frans' uit te hangen en op die manier kunnen proberen om bij de bevolking sympathie te winnen."


"Boycot tegen VB"

Dewinter verwijst naar een interview met Sam De Graeve, eindredacteur van 'De Slimste Mens', in het tv-weekblad Primo. Daarin zegt De Graeve: "We hanteren geen zwarte lijsten, maar we houden ons wel aan de regels van het huis. Binnen de VRT geldt al sinds Bert De Graeve de regel dat Vlaams Belangers enkel voor een programma worden uitgenodigd als het politiek relevant is. Wij zijn een entertainmentprogramma, geen politiek magazine. Als wij iemand uit bijvoorbeeld het Belang zouden uitnodigen, zou dat een politiek statement zijn, en dat is niet onze opdracht, noch onze bedoeling." Dewinter spreekt daarom van een boycot tegenover zijn partij en meent dat "de lat voor iedereen gelijk moet liggen". "Het is onaanvaardbaar dat uitgerekend de openbare omroep zich gedraagt als het communicatie- en imagobureau van bepaalde bevoorrechte politici en politieke partijen terwijl andere partijen op diezelfde openbare omroep geboycot en uitgesloten worden", aldus nog Dewinter.


Blog DM, 16/01/09