Inloggen

Bekijk de volledige versie : 'SP.A was en is SP.A'


Barst
15th January 2009, 18:39
'SP.A was en is SP.A'


BRUSSEL - 'De SP.A was en is de SP.A. De partij verandert niet van naam maar we hebben duidelijker gemaakt waar we voor staan'. Dat verklaarde partijvoorzitster Caroline Gennez vanmiddag na afloop van een gezamenlijke fractievergadering. Of de onenigheid binnen de SP.A-top daarmee is opgelost, is nog maar de vraag.


Gennez gaf tijdens de fractievergadering toelichting over de commotie die ontstaan is door de komst van Bert Anciaux naar SP.A en de andere invulling die aan het letterwoord gegeven wordt.

Op het partijbureau eerder deze week was er wel gesproken over de naamsverandering, maar voor velen was het niet duidelijk toen ze buitenkwamen dat de partij ook effectief van naam was veranderd.


Welles-nietes

Vooral Europees Parlementslid Mia De Vits haalde hard uit naar de partijtop. 'Het partijbureau zit er voor spek en bonen bij', zei ze. Volgens De Vits werd de naamsverandering van haar partij niet besproken op het partijbureau. Het valt het Europarlementslid ook zwaar dat de leden en de militanten van de SP.A niet gehoord werden. De Vits wil dat het congres kan stemmen over de naamsverandering.

Volgens partijvoorzitster Caroline Gennez en Johan Vande Lanotte is er wel degelijk gepraat over de naam. Gennez kan niet lachen met de uitlatingen van De Vits. 'Mia heeft het partijbureau vroeger verlaten. We hebben daar wel degelijk gepraat over de verandering naar Socialisten en Progressieven Anders'.

'Het partijbureau was het eens. Mia De Vits was aanwezig en heeft toen niet gezegd dat ze bezwaar had', zegt Vande Lanotte in een reactie. Hij geeft wel toe dat er niet over de nieuwe naam gestemd is.

'Vergadering niet uitgekomen met idee dat we van naam waren veranderd'

Volgens Europees parlementslid Saïd El Khadraoui hebben beide partijen een beetje gelijk. 'We hebben inderdaad gesproken over de koepeltekst waarmee we naar de Vlaamse verkiezingen trekken en daarbij kwam de interpretatie van onze naam wel ter sprake, maar ik kan niet zeggen dat ik de vergadering ben buitengekomen met het idee dat we nu van naam waren veranderd.'

Ook volgens Maya Detiège kwam het punt op sluikse wijze op de agenda. 'Het was ook geen officieel agendapunt. Ik vind het dan ook niet kunnen dat zoiets belangrijks als een naamswijziging zomaar tussendoor wordt beslist.'


Blog DS, 15-01-2009 (avb, svh)

Barst
15th January 2009, 22:27
Ook Louis Tobback pikt naamsverandering sp.a niet


Ook sp.a-burgemeester van Leuven Louis Tobback is niet te spreken over de naamsverandering die de sp.a doorvoerde om Bert Anciaux en een aantal andere ex-VlaamsProgressieven toe te laten om lid te worden van de partij.


"De afdeling Leuven zal socialistische partij anders blijven heten, tenzij een congres daar anders over beslist", zei Tobback vandaag in Het Nieuws op vtm.

Dinsdag raakte bekend dat sp.a voortaan staat voor "socialisten en progressieven anders", in plaats van "socialistische partij anders". Tegelijkertijd maakte Vlaams minister Bert Anciaux bekend dat hij lid wordt van die partij.


"Niet op hart en ziel trappen"

Louis Tobback is duidelijk niet opgezet met de gang van zaken. "Ik ben 48 jaar lid van die partij. Je wordt 's morgens wakker en hoort een wildvreemde op de radio vertellen dat je partij van naam verandert zodat hij kan overstappen", zei Tobback donderdagavond.

"Ik wil niet dat men op de mensen hun hart en ziel trapt. En zeker niet op de mijne, wat nog erger is", zegt Tobback. Ook de Leuvense burgemeester verwees naar de sp.a-statuten die zeggen dat wie van een andere partij overkomt, zijn mandaten moet teruggeven aan zijn oorspronkelijke partij. Bert Anciaux zou dus zijn mandaat als minister moeten afstaan. Minister Anciaux zelf wil voorlopig niet reageren.


Blog HLN, 15/01/09 (belga/mvdb)

Barst
17th January 2009, 18:42
Vechten voor overleving


Door de beenharde tackle van Louis Tobback is het dispuut bij SP.A over de toetreding van Bert Anciaux ontaard in een open leiderschapscrisis. Het ging plots niet meer om een paar malcontenten die het oneens zijn met de voorzitster en de partijtop. De huidige leidersgeneratie vocht tegen een vorige om haar overleving. De pogingen om het protest een stille dood te laten sterven en de gelederen te sluiten - een oude socialistische traditie - waren van geen tel meer. Nadat het orakel van Leuven had gesproken, en hoe, hoefde niemand zijn woorden nog te wikken. Straffere oneliners kan toch niemand bedenken. Kiezers van het kartel weten nu dat ze al die tijd werden bedrogen. Zelfs na vijf jaar is een kartelpartner nog steeds een 'wildvreemde'.


Ootmoedig toegeven dat de communicatie over de intocht van Anciaux, gekoppeld aan de naamsverandering, een communicatieramp was, is ruim onvoldoende om de geest weer in de fles te lokken. Het idee waarmee de partijtop na uren kwam om een botsing op het congres te vermijden, is cosmetisch en rekt de beschadiging. Als Caroline Gennez deze storm politiek wil overleven, resten haar weinig opties.

Anciaux, die door zijn voortvarende uitspraken de bom op scherp stelde, kan zelf de oplossing brengen. Een groot deel van de SP.A-achterban lust hem niet, omdat ze hem van egotripperij en postjespakkerij verdenken. Het antwoord daarop is simpel: neem ontslag als minister en ga tot de verkiezingen de boer op. Dat heeft al eens eerder gewerkt. Neem genoegen met een nederige plaats op de lijst en maak daarvan een statement. Als de steun bij de bevolking voor zijn warm project zo groot is als hij meent, hoeft hij daar geen schrik van te hebben. Alle kritiek moet dan verstommen, want hij vraagt niets en legt zijn lot in handen van de kiezer.

Alleen zo'n onverwacht signaal (Sienjaal?) kan de dynamiek van dit conflict nog wijzigen en de druk bij Gennez wegnemen. Zonder dat signaal blijft ze in het oog van de storm en heeft ze slechts twee mogelijkheden. Smadelijk afgaan of, gesteund door een eendrachtige jonge generatie, de strijd met de opponenten aangaan. Tegenover hun emotionele uitbarstingen moet ze dan de logica plaatsen dat een partij niet kan groeien als ze uitbreiding afwijst en zuiverheid hoger acht. Dat houdt in dat ze ook de 'steun' van de Vande Lanottes in de partij moet afwijzen. Met sommige vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

Het is een riskant pad. De eensgezindheid onder de huidige sterkhouders moet niet worden overschat. Er kunnen er altijd zijn die hun tijd gekomen achten. Zelfs voor een voorzitter met een groot moreel gezag zoals destijds Steve Stevaert was het kantje-boordje om het kartel goedgekeurd te krijgen. Nu dreigt een objectief bondgenootschap te ontstaan tussen de doctrinairen rond Erik De Bruyn en een vertoornde groep historische leiders.

Als de voorzitster die krachtmeting niet wil of durft aangaan en Anciaux brengt geen redding, dan is haar leiderschap verdoemd. De schade die intussen is aangericht door haar uitschuiver en de interne oorlog die erop volgde, is dan zo groot dat ze de partij niet geloofwaardig naar verkiezingen kan leiden.


DS, 17-01-2009 (Bart Sturtewagen)