PDA

Bekijk de volledige versie : Oekraïne pokert over gasakkoord


Barst
12th January 2009, 03:32
Oekraïne pokert over gasakkoord


Oekraïne ging gisteren akkoord met EU-waarnemers bij de pompstations, zodat er weer gas naar Europa zou kunnen stromen. Maar probeerde er op het laatste moment meer uit te slepen.


Een overeenkomst die ervoor moet zorgen dat Russisch gas weer naar Europa stroomt, ondanks een conflict met Oekraïne, werd gisteren getekend en daarna weer zo goed als verscheurd door Rusland.

President Dmitri Medvedev vond het onaanvaardbaar dat Oekraïne behalve een handtekening ook nog de opmerking ’zie verklaring’ had toegevoegd.

De EU had bemiddeld om tot het akkoord te komen, dat onder meer voorziet in waarnemers bij de pompstations. Volgens het persbureau Reuters stond in de extra verklaring dat Oekraïne nooit voor Europa bestemd gas heeft afgetapt, en ook verder verder geen schulden heeft aan het Russische staatsbedrijf Gazprom. Rusland zou grote hoeveelheden gratis gas moeten leveren ’om de leidingdruk op peil te houden’.

De EU probeerde gisteravond opnieuw te bemiddelen. Volgens sommige berichten zou Oekraïne inmiddels bereid zijn om weer van de verklaring af te zien.

Het conflict tussen de twee landen gaat over de prijs voor gas in 2009 en over schulden en boetes die Oekraine nog zou moeten betalen. Omdat het land doorvoergas zou aftappen, heeft Rusland de leveranties via Oekraïne stopgezet, wat in een aantal Oost-Europese landen voor grote problemen zorgt. Een vijfde van het Europese gas komt uit Rusland.

Algerije heeft tijdens een bezoek van minister Van der Hoeven van economische zaken nog geen toezeggingen gedaan om gas aan Nederland te leveren. Voor de zomer zal de Algerijnse minister van energie Chakib Khelil een tegenbezoek afleggen aan Nederland, zegt een woordvoerder van de minister. Dan zal verder onderhandeld worden.

In 2011 moet een container op de Tweede Maasvlakte klaar zijn, waarin het vloeibare gas (lng) wordt opgeslagen dat per schip uit Algerije komt. De container, die gebouwd wordt door Gasunie en Vopak, is een instrument in de ambitie van Nederland om een ’gasknooppunt’ te worden, dat gas uit verschillende landen betrekt en doorvoert.


© Trouw 2008, 12-01-2009