PDA

Bekijk de volledige versie : Britse bevalt van baby die vrij is van borstkankergen


Barst
9th January 2009, 16:34
Britse bevalt van baby die vrij is van borstkankergen


In Londen is voor de eerste keer ooit een genetisch uitgekozen baby zonder borstkankergen ter wereld gekomen. Het kleine meisje en haar moeder stellen het goed, aldus de artsen van University College London. De ouders hadden voor een kunstmatige bevruchting met behulp van pre-implantatie gekozen. De ouders kozen voor deze techniek omdat in de familie van de vader al drie generaties lang borstkanker voorkomt. Dat meldt het Londense ziekenhuis University College.


Gen niet meer overdragen

Artsen van het Londense University College Hospital ontwikkelden elf embryo's en onderzochten die na drie dagen op het risico-gen. Zes embryo's droegen het gen in zich. Twee embryo's zonder het gevaarlijk gen werden bij de vrouw ingeplant. Een van beide embryo's ontwikkelde zich en de 27-jarige vrouw werd zwanger.

Zonder de pre-implantatietechniek had de baby 50 tot 80 procent kans om later borstkanker te krijgen. Volgens arts Paul Serhal kan het meisje de ziekte, die al generaties lang haar familie teistert, niet meer overdragen. "De ouders hebben het risico vermeden dat hun kind ooit deze ziekte zou krijgen", aldus Serhal.


Sterk omstreden

De genetische selectie van baby's is sterk omstreden. Een van de kritieken is dat de methode misbruikt zou kunnen worden om de "perfecte baby's" te kunnen creëren. In Groot-Brittannië wordt deze techniek, enkel en alleen voor het zoeken naar genen die ziektes overdragen, al langer gebruikt. In Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland is deze techniek verboden. In België, Groot-Brittannië en Denemarken is het wel toegestaan.


Blog DM, 09/01/09 (ats/ka)