PDA

Bekijk de volledige versie : Israël valt Gazastrook binnen


Barst
5th January 2009, 01:01
Israël valt Gazastrook binnen


De Israëlische grondaanval op Gaza lijkt goed te zijn voorbereid. Onduidelijk is nog of Hamas de opmars niet wil of niet kan verhinderen.


Een etmaal na het begin van het grondoffensief leken de Israëlische troepen gisteravond Gaza-stad zo goed als te hebben omcirkeld. De Gazastrook was – niet voor het eerst in de recente geschiedenis – in stukken opgedeeld, nadat Israël op vijf punten was binnengevallen.

Op verschillende plekken kwam het tot een treffen tussen Palestijnse milities en Israëliërs. Volgens Palestijnse bronnen zijn daarbij tientallen strijders gedood. Israël meldde dat er een soldaat was omgekomen.

Hoewel de Israëlische troepen naar eigen zeggen hier en daar op grote weerstand stuitten, is het onduidelijk in hoeverre Hamas de Israëlische opmars wilde of kon verhinderen. Mogelijk waren alle Israëlische doemscenario’s overdreven, is het ondergedoken Hamasleiderschap zijn greep deels kwijt en beschikt het over minder militaire macht dan werd aangenomen. Met uitzondering dan van zijn capaciteit om dagelijks tientallen raketten op Israël af te vuren –gisteren waren dat er opnieuw meer dan veertig. Niet uitgesloten is dat Hamas er juist op uit is de Israëliërs te laten oprukken naar het dichtbevolkte Gaza-stad, om daar een guerrillaoorlog te voeren.

Het Israëlische offensief maakt de indruk tot in de puntjes te zijn voorbereid, in tegenstelling tot de oorlog in Libanon in 2006. Toen werden de troepen zonder duidelijke doelen, dekking, voorbereiding en zelfs proviand op pad gestuurd. Voorafgaand aan het huidige offensief bombardeerde Israël wegen en bruggen om Hamasstrijders te beletten zich te verplaatsen en om opdeling van Gaza te vergemakkelijken. Ook was met artilleriebeschietingen de weg voor de grondtroepen ’geëffend’.

Israëls militaire doel is de raketlanceerbases als ook de tunnels en de wapendepots te vernietigen en zo veel mogelijk Hamasstrijders uit te schakelen (lees: te doden). Het politieke doel is de pressie op Hamas op te voeren en voor Israël gunstige bestandsvoorwaarden te creëren.

In een korte toespraak waarschuwde Israëls defensieminister Barak dat het offensief ’niet gemakkelijk of van korte duur’ zou zijn. Het doel liet hij vaag: „Hamas dwingen zijn vijandige activiteiten te staken en een echte verandering te creëren in de situatie in het zuiden van Israël.”

Na de Libanonoorlog in 2006 werd de Israëlische leiders verweten onhaalbare doelen te hebben gesteld, zoals het uitschakelen van Hezbollah en het bevrijden van gekidnapte – naar later bleek al dode – soldaten. Zij moesten tijdens de oorlog die doelstellingen steeds verder terugschroeven. Dit keer begon Israël met minimalistische doelen, zoals een einde aan de raketbeschietingen. Maar steeds vaker klinkt nu dat Israël Hamas wil uitschakelen. Dat kan onderdeel zijn van de oorlogspropaganda. Uiteindelijk wil Israël niet in Gaza vast komen te zitten. Een internationaal opgelegd bestand moet Israël daarvoor ’behoeden’. Bij dat bestand zal Israël ook eisen dat er een einde komt aan de wapensmokkel via de tunnels.

De burgerbevolking in Gaza, anderhalf miljoen mensen op een strook van tien bij veertig kilometer, heeft intussen zwaar te lijden. Elektriciteit is er nauwelijks nog, de watervoorziening hapert, het kookgas raakt of is op en de voedselsituatie is steeds nijpender. Volgens gegevens van de VN is een kwart van de inmiddels vijfhonderd doden burger. In Israël zijn de afgelopen week vier burgers gedood door de raketaanvallen.


© Trouw, 05-01-2009

Believing Bart
7th January 2009, 12:11
Ik stel het misschien wat te simpel voor, maar ik begrijp een aantal dingen niet.

Europese Unie, Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en x-tal anders multinationale instellingen verenigen de politieke top in de wereld. En wie steekt zijn nek uit? ... Sarkozy van Frankrijk! Je zou bijna blij zijn dat er nog solo-spelers bestaan in de politiek!

En Obama heeft gisteren voor het eerst iets gezegd over het conflict. Hij vind het erg... Jongen, 'change', sla toch eens op tafel!!! Over het economische herstelplan kan je niet zwijgen, maar hierover 'moet Bush nog praten'. Ja hallo!
...