PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars en verliezers 03-01-2009


Barst
3rd January 2009, 15:34
VERLIEZERS


1. Patrick Dewael

Geluk in de liefde, ongeluk in het politieke spel. Hoe meer verantwoordelijkheden Patrick Dewael van zich afduwt, hoe dieper hij in de miserie raakt. Toen hij als minister van Binnenlandse Zaken het heikele asielbeleid naar collega Turtelboom doorschoof, dacht hij van een rustige regeerperiode te kunnen genieten. Dat was buiten enkele ambitieuze politieambtenaren gerekend. In arren moede besloot Dewael dan maar kamervoorzitter te worden, maar zelfs daar weet Koekelberg hem te vinden. De politie, uw vriend.


2. Bob

Niets frustrerender dan de feestperiode zonder alcohol doorbrengen om een lallend gezelschap veilig thuis te kunnen brengen, en dan niet één enkele keer in het zakje mogen blazen. Bob is het zat! Het excuus van de politie als zou ze in de eindejaarsperiode te weinig personeel hebben om controles te organiseren, maakt het alleen maar erger. Een mens zou van minder beginnen te drinken. Nu we eraan denken: wie bracht al die feestvierende flikken eigenlijk naar huis?


3. Freek Braeckman

Een knappe kop, die Freek Braeckman. En nog slim ook. Maar net niet slim genoeg om het record te breken in De slimste mens ter wereld. Na elf afleveringen werd hij eruit gekegeld door Thomas Van der Veken. Nog zo'n knappe kop. In tegenstelling tot Bart De Wever, die voorlopig wel de slimste blijft.


4. Jozef Stalin

Stalin is pas derde geworden in de verkiezing van de grootste Rus aller tijden. Een regelrechte schande, vonden veel Russen. Dat hij op de lijst van vijfhonderd genomineerden stond, welteverstaan. Stalin moest alleen Alexander Nevski, de stichter van het Russische rijk, en Pjotr Stolypin, premier onder tsaar Nicolas II, laten voorgaan. Vooral die Pjotr, dat zou Stalin gestoken hebben: dat was een aristocraat die nogal wat linkse revolutionairen liet opknopen.

Een kleine vijf miljoen Russen brachten hun stem uit in de verkiezing. Dat zijn veel Russen, maar nog altijd minder dan Stalin er in zijn gloriedagen over de kling liet jagen. Mocht hij nog in leven zijn, hij had al die sms'ers naar de goelag-archipel verbannen.



WINNAARS


1. Guido De Padt

Toch schoon, dat men het ijverigste aller parlementsleden in de herfst van zijn carrière nog een ministerspost gunt. Guido De Padt (Open VLD) heeft deze nieuwe functie dubbel en dwars verdiend: nu kan hij ook een keer ervaren hoe het is om elke dag een schriftelijke vraag van hetzelfde parlementslid op je afgevuurd te krijgen. De Padt zelf heeft er vanaf zijn federale zitje sinds 2003 niet minder dan 1.314 gesteld. Door zijn benoeming tot minister wordt de ecologische voetafdruk van het federale parlement meteen enkele hectaren kleiner. De eerste low-impactmaatregel van Van Rompuy I is een feit.


2. De bultrugwalvis

De bultrugwalvis, die quasimodo van het maritieme dierenrijk, zag je tot voor kort maar zelden lachen. Daar was ook weinig reden toe: het beest is ongenadig lelijk, en tot diep in de twintigste eeuw werd er ongenadig jacht op gemaakt, waardoor de loebas zo goed als uitgestorven was. Sinds kort blijven zijn aantallen weer stabiel en kan de bultrug de bruine tanden blootlachen. Dat is op esthetisch vlak geen opsteker, maar het WWF vindt het toch een reden tot feesten. Dan wij ook.


3. Jeff Hoeyberghs

Met de grootste, zij het niet de meest fijnbesnaarde plastisch chirurg van Limburg en omstreken valt niet te spotten. Dat mocht de VRT deze week ervaren toen die Jeff Hoeyberghs met ons belastinggeld een poets wilde bakken. Voor een nieuw Canvasprogramma werd Jeff naar een loods gelokt met de smoes dat hij een wassen beeld in Madame Tussauds zou krijgen. Jeff geloofde dat. Hij werd een halve dag aan het lijntje gehouden en kreeg daar een vergoeding van 200 euro voor. Het tarief dat Jeff de VRT voor die halve dag aanrekent, blijkt nu 10.000 euro te zijn. Geen idee hoeveel liposucties hij er in een halve dag doorheen kan jagen. Kun je met liposuctievet overigens geen wassen beeld maken?


4. Tom Boonen

2008 was voor Tom Boonen het rustigste jaar uit zijn carrière, zeggen mensen die het kunnen weten, onder wie Tom Boonen zelf. Dat belooft voor 2009. Misschien moet hij als voorzorgsmaatregel zijn schedel kaal laten scheren.


DS, 03-01-2009 (Th.)