PDA

Bekijk de volledige versie : ,,Leerlingen moeten meer talen leren''


Barst
24th September 2005, 14:47
,,Leerlingen moeten meer talen leren'' - VLD wil dat leerkrachten algemene vakken in het Frans geven


BRUSSEL - De VLD wil dat leerlingen meer in contact komen met vreemde talen. Daarom moeten ze onder meer aardrijkskunde in het Frans, Engels of Duits krijgen. Daarmee gaan de liberalen lijnrecht in tegen de visie van de minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A).


TOEN het Onze-Lieve-Vrouwe-Instituut in Poperinge eind vorig schooljaar aankondigde enkele vakken in het Frans te geven, stuitte dat op een njet van de minister. Vandenbroucke vindt niet dat je in een andere taal moet lesgeven wanneer kansarme, allochtone leerlingen niet eens voldoende met het Nederlands overweg kunnen.

,,Maar het een sluit het ander niet uit'', zei VLD-parlementslid en voormalig minister van Onderwijs, Marleen Vanderpoorten gisteren.

Deze zomer was uit Oeso-onderzoek van gebleken dat Vlaanderen zijn voorsprong op het gebied van talenonderwijs dreigt kwijt te geraken (DS 8 augustus) . De oplossing is volgens de VLD dat algemene vakken in de middelbare scholen in het Frans, Duits of het Engels worden gegeven. Daarnaast pleit de partij voor meer Frans in de basisschool. Vertrouwdheid met de taal van Molière kan spelenderwijs worden aangeleerd.

Om al die vreemde talen in school aan te brengen, stelt de partij voor om native speakers in te schakelen: leerkrachten die het Frans, Engels of Duits als moedertaal hebben.

Het pleidooi voor meer vreemde talen op school sluit volgens de partij niet uit dat niet-Nederlandstalige kinderen een betere ondersteuning krijgen. Vooral bij het begin van de onderwijsloopbaan moet daaraan gewerkt worden.

Vooraleer de kinderen naar het eerste leerjaar gaan, moeten ze een ,,taalbad'' in het Nederlands krijgen. Om dat te bevorderen stellen de liberalen voor de leerplicht te verlagen van zes naar vijf jaar. Nu moeten de kinderen pas vanaf zes jaar naar school. De overgrote meerderheid van hen gaat voordien nog naar de kleuterklas, maar een hardnekkige, kleine groep kansarme leerlingen vindt zijn weg naar de kleuterklassen niet.

Voor het hoger onderwijs wil de VLD dat de hogescholen en universiteiten meer mogelijkheden hebben om hun basisopleidingen in een vreemde taal te organiseren. ,,Nu moet er in dezelfde instelling eenzelfde opleiding in het Nederlands zijn'', zegt Vlaams parlementslid Gilbert Van Baelen. ,,Maar voor ons volstaat het dat die Nederlandstalige variant ergens in Vlaanderen wordt aangeboden. Dat bevordert bovendien de samenwerking.''

Zowel N-VA als Spirit hebben al negatief gereageerd op de liberale voorstellen.


www.vld.be


24/09/2005 Pieter Lesaffer

©Copyright De Standaard