PDA

Bekijk de volledige versie : Dorpspolitiek wurgt nationale luchthaven


Barst
24th September 2005, 14:40
Raad van State maakt Zaventem-knoop nog ingewikkelder


BRUSSEL - De Raad van State heeft opnieuw het Zaventemse vliegschema op zaterdag overhoop gehaald. Het gebruik van startbaan 20, gericht op de Oostrand, is geschorst op vraag van enkele inwoners. Minister Landuyt moet op zoek naar een haast onmogelijke oplossing.


In een arrest van 22 september wordt de beslissing van de federale minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt (SP.A), over het gebruik van baan 20 voor vertrekken op zaterdag van 14 tot 23 uur geschorst.

De argumenten klinken bekend: de baan heeft een kleinere veiligheidsmarge, de weekendrust wordt verstoord, de Oostrand heeft al genoeg hinder van het landen en van andere banen.

De zaterdag-discussie begon met de rechtbank die het gebruik van baan 02 verbood. De aanpassingen die de minister doorvoerde (meer baan 20 gebruiken, dezelfde baan maar dan omgekeerd) werden door de Oostrand aangevochten.

Op 11 mei 2005 schorste de Raad van State het gebruik van baan 20 op zaterdag. Landuyt keerde terug naar het baangebruik van voor het spreidingsplan, met alle vertrekken vanop 25R. Dat werd door inwoners van de Noordrand bestreden. De Raad van State schorste weer. Nadien probeerde Landuyt het gemengde gebruik, dat nu evenmin de Raad van State-test doorstond.

Het kabinet van Landuyt reageert gelaten. ,,Een Franstalige kamer schorst het gebruik van de 20, een Nederlandstalige dat van de 25R. Deze contradicties maken duidelijk dat er snel een politiek akkoord voor het vliegen op Zaventem nodig is'', aldus zijn woordvoerster.

Tegen volgende week zal de minister nieuwe instructies geven. De kans is groot dat gelijk welke oplossing opnieuw aangevochten wordt. Meldenswaard is dat ondertussen op zondag rustig voort opgestegen wordt op baan 20.


24/09/2005 (ty)

©Copyright De Standaard