PDA

Bekijk de volledige versie : Toch proeven met genetisch gewijzigde populieren?


Moors_Nathalie
31st December 2008, 13:11
De Raad van State heeft brandhout gemaakt van de Waalse beslissing om geen toelating te geven voor een veldproef met genetisch gewijzigde populieren. Het experiment, waar Vlaanderen achter staat, zou alsnog kunnen doorgaan.

Vlaanderen en Wallonië ruziën al maanden over de populieren van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). De populieren zijn genetisch gewijzigd en leveren bio-ethanol, een duurzame brandstof die nu nog vooral uit voedingsgewassen gewonnen wordt (eerste generatie biobrandstoffen) maar die steeds meer op protest stuit omdat ze de voedselproductie in gevaar brengt.

Communautaire kwestie

De Vlaamse minister van Innovatie, Patricia Ceysens (Open VLD), steunt de experimenten en vindt dat het tijd wordt om, na heel wat tests in een serre in het technologiepark van Zwijnaarde, de bomen in het open veld te planten. Ook de Bioveiligheidsraad gaf daarvoor al groen licht.

Maar aan Franstalige kant is er heel wat tegenkanting. De federale PS-ministers van Milieu, Paul Magnette, en van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx, weigerden een paar maanden geleden hun toestemming te geven, omdat zij genetisch gewijzigde bomen onveilig vinden.

Waalse tegenargumenten

De ministers hadden drie argumenten voor hun beslissing aangevoerd. Ten eerste dat er niet specifiek onderzocht wordt of de bomen een invloed hebben op de bodembacteriën, en of de bomen misschien extra gevoelig geworden zijn voor ziekten of weersveranderingen.

Ten tweede voerden de ministers aan dat de bomen een gen bevatten voor weerstand tegen een antibioticum.

Ten derde vonden de ministers dat ze geen toelating konden geven zolang een deel van de bevolking zich afvraagt of het wel wenselijk is om biobrandstoffen te ontwikkelen.

Onwettelijk

De Raad van State heeft nu brandhout gemaakt van al die opwerpingen. Ze zijn niet wettelijk, oordeelt de Raad. De weigering is nu geschorst, hangende een uitspraak ten gronde.

VIB voelt zich door de uitspraak van de Raad van State sterk gesteund in zijn strijd tegen wat het 'de onterechte blokkering van zijn groene onderzoek' noemt.

Maar dit betekent nog niet dat de gewijzigde populieren nu het veld in kunnen. De schorsing is wel een belangrijke stap in de juridische procedure. VIB gaat ervan uit dat in de volgende stap de weigering vernietigd wordt.

De ministers zijn dan gedwongen een nieuwe beslissing te nemen, rekening houdend met de uitspraken van de Raad van State.

De kabinetten van Onkelinx en Magnette gaan de argumenten van de Raad van State begin januari bekijken met hun advocaten.

De Standaard 31/12