PDA

Bekijk de volledige versie : Prijs Belgische woningen valt nog mee...


Barst
15th September 2004, 15:44
Wonen in België is goedkoper -
Elders in Europa stijgen prijzen twee tot drie keer zo snel


De prijzen van huizen en appartementen zijn afgelopen jaar in ons land met gemiddeld 8 procent gestegen. Dat wisten we al, en we maken er ons met z'n allen ook behoorlijk druk over. Maar uit een internationale vergelijking blijkt nu dat we ons nog best gelukkig mogen prijzen. Niet alleen is vastgoed bijna nergens in Europa zo goedkoop als bij ons, maar bovendien stijgen de prijzen er vaak twee of zelfs drie keer zo snel als in eigen land.


GEMIDDELD kostte een eigen dak boven het hoofd ons einde 2003 117.658 euro, zo blijkt uit een studie van ERA, een internationaal samenwerkingsverband van vastgoedmakelaars. Dat is een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. Vergelijk dat maar eens met Groot-Brittannië, waar de prijzen op één jaar tijd met 22 procent omhoog schoten. Een eigen woning kost er nu gemiddeld 233.331 euro, meer dan het dubbele dus.

Of neem nu Spanje, zegt voorzitter Ian Cook van ERA België. In 2002 kostte een woning er nog bijna 8 procent minder dan bij ons, nu betaal je er gemiddeld 174.000 euro, een stijging met maar liefst 74 procent.

Eigenlijk zijn er maar enkele landen waar de prijzen minder snel gestegen zijn dan in België, maar vaak omdat ze er de voorbije jaren al ontzettend hoog waren opgelopen. Luxemburg bijvoorbeeld, waar de prijzen nagenoeg onveranderd bleven rond 300.000 euro. Of Zwitserland, waar er nauwelijks 3 procent bij kwam, waardoor de modale burger er nu 320.000 euro moet neertellen voor zijn optrekje.

Op de duurste markten stabiliseren de prijzen dus duidelijk. Maar ook elders zijn er tekenen dat de bomen niet langer tot in de hemel groeien. In Nederland bijvoorbeeld, waar de prijzen de jongste twintig jaar net niet met 250 procent zijn gestegen, werd de gemiddelde woning in 2003 nog maar 1,1 procent duurder.

De dure steden maken internationaal vergelijken overigens steeds moeilijker. Neem nu Londen, dat zo duur is geworden dat Britten zelfs uitwijken naar Pas de Calais en dagelijks 160 kilometer naar Londen pendelen met de Eurostar, omdat ze dichter bij de hoofdstad geen betaalbare woning vinden.

DS, 15-09-2004

Zie verder:
http://www.standaard.be/Assets/Graph_Pdf_Upload/GWONEN.MM.pdf