PDA

Bekijk de volledige versie : Weinig toekomst voor grote apen


Kim Geerts
29th December 2008, 20:01
Grote apen en de rode tonijn zijn de diersoorten die het meest bedreigd worden door het verlies van de biodiversiteit, zo waarschuwt een WWF-expert.

"Ergst sinds de dino's"
"Het grootste verlies in de biodiversiteit sinds de verdwijning van de dinosaurussen gaat verder", verklaarde WWF-expert Volker Homes. De slachting in de dieren- en plantenwereld gaat verder "met dezelfde intensiteit en dezelfde snelheid", hekelde hij.

Bye bye apen?
Grote apen, zoals gorilla's, orang-oetans, bonobo's en andere chimpansees, kunnen binnenkort van de aardbol verdwijnen en zijn "sterk bedreigd", aldus WWF.

Tonijn
De rode tonijn is de eerste op de lijst van dieren die zullen verdwijnen, met een keldering van 90 procent van de mondiale reserves, zei Homes nog.

Eén op drie kikkers
In 2008 zijn ook de kikkers en kikvorsachtigen op de rode lijst gekomen, met een derde onder hen dat met uitsterven zijn bedreigd.

Lynx
De Iberische lynx is eveneens met uitsterven bedreigd, aldus de organisatie. Er leven er maar 150 meer in de Sierra Moreno en in de omgeving van Toledo. De wegen en de olieleidingen tasten zijn habitat aan.

Walvis
Niettemin benadrukt WWF dat er andere dieren beter overleven, zoals de bultrugwalvis, waarbij de reserves "bijna stabiel zijn" sinds het einde van de jacht veertig jaar geleden. Ook bij de Afrikaanse olifant is het aantal gestegen in het zuiden en oosten van Afrika. In Centraal-Afrika is de stroperij gestegen. (dpa/mvl)

Het Laatste Nieuws - 29/12/2008

Jeff Diels
29th December 2008, 21:04
Het verdwijnen van de verschillende diersoorten verbaasd me niet. Enerzijds is er natuurlijk het verdwijnen van hun natuurlijke habitat en als dat dan stabiel blijft is er natuurlijk ook het milieu dat zo snel veranderd dat de dieren amper de tijd hebben zich aan te passen. Als de grote apen verdwijnen, zullen ook wij mensen ons zorgen moeten beginnen maken, tenslotte stammen wij allemaal af van dezelfde voorouders. 95% van onze genen zijn gemeenschappelijk met die van een chimpansee dus aub, denk na voor aleer het milieu nog een te besmeuren of wil jij de volgende bedreigde diersoort worden?

Kathleen Van Staeyen
29th December 2008, 21:13
Het fenomeen van bedreigde diersoorten is niks nieuw. Het grote probleem is natuurlijk dat er meer en meer diersoorten bedreigd worden, waardoor de lijst alleen maar langer wordt.

Het is niet alleen het verlies van de diversiteit dat ervoor zorgt dat diersoorten uitsterven, maar ook verdwijning van het leefgebied en jacht bijvoorbeeld.
Ik vind dat er bijster weinig wordt gedaan om bedreigde diersoorten te redden. Het kappen van het regenwoud gaat gewoon door en ook aan de jacht op bijvoorbeeld olifanten wordt weinig gedaan. Daarom pleit ik voor meer acties om het uitsterven van bepaalde diersoorten alsnog te voorkomen. Daarnaast speelt de regering ook nog een belangrijke rol. Als de regering niets doet tegen bijvoorbeeld jagers, dan zal er weinig verandering komen. Zij moeten ook acties ondernemen om de illegale jacht te stoppen.