PDA

Bekijk de volledige versie : Internet wipt over krant als nieuwsbron


Barst
29th December 2008, 13:22
Internet wipt over krant als nieuwsbron


Voor het eerst in de geschiedenis haalden Amerikanen meer nieuws van het internet dan uit kranten. Televisie blijft veruit koploper, althans bij volwassenen.


Het internet bleek het afgelopen jaar al een probaat campagnemiddel in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het maakt nu ook een historische sprong voorwaarts als nieuwsbron. Voor het eerst in de geschiedenis zeggen meer Amerikanen hun binnen- en buitenlands nieuws van het internet te halen dan uit papieren kranten.

Dat blijkt uit een studie van het Pew Research Center. Dat centrum specialiseert zich in onderzoek naar pers en politiek, en de publieke belangstelling daarvoor. Voor deze studie ondervroeg het 1.489 volwassenen.

Het centrum brengt sinds 1991 in beeld hoe de Amerikanen zich op de hoogte houden van de actualiteit. Televisie is al die tijd met voorsprong de koploper gebleven. Radio blijft vrij stabiel rond de twintig procent zitten. Maar in de statistieken is goed de opmars van het internet te volgen.

In januari 1999 kreeg het internet zijn eerste notering, toen 6 procent van de Amerikanen zei zijn nieuws online te halen. Sinds de meting van oktober 2003 is het internet goed voor een aandeel van zowat twintig procent.

Het afgelopen jaar bleef het aandeel van de kranten nagenoeg op hetzelfde peil van de voorgaande jaren (zowat 35 procent), maar het internet maakte een steile klim en wipte voor het eerst in de geschiedenis over de kranten (zie kader) naar 40 procent.

Ondangs een lichte daling blijft televisie zijn koppositie behouden. Van de Amerikanen zegt 23 procent voor zijn nieuws op CNN af te stemmen, terwijl 17 procent voor Fox News kiest.

Bij de jongeren, tussen 18 en 29 jaar, doet zich echter een ander verhaal voor. Daar tekende zich de voorbije twee jaar een compleet nieuwe verhouding af. Zij stemmen aanzienlijk minder op televisie af voor nieuws (min 11 procent), maar zoeken des te meer op het internet (plus 25 procent). Het gevolg is dat die twee media elkaar in evenwicht houden. Voor jongeren zijn televisie en internet tegenwoordig even belangrijke nieuwsbronnen (allebei 59 procent) om bij te blijven.

De voorbije twee jaar bleven jongeren evenveel kranten consulteren: net geen dertig procent. Dat is wel een stuk minder dan de volwassenen.


Belangrijke nieuwsmomenten

In de statistieken van het Pew Research Center is het interessant te kijken naar belangrijke nieuwsmomenten. Dan blijkt de Amerikaan toch eerder voor de buis te zitten dan voor zijn computerscherm. Meer zelfs: de tv-cijfers pieken, terwijl het internet stabiel blijft.

De hoogste tv-piek sinds de metingen was in 2001, met de terroristische aanslagen van 9/11. Toen keek 90 procent van de ondervraagden naar televisie, tegenover een schamele vijf procent die begon te surfen. De tweede hoogste piek, 89 procent, deed zich voor bij de inval in Irak (maart 2003) en de orkaan Katrina (september 2005). De internetconsultatie bedroeg toen respectievelijk 11 en 21 procent.

De wekelijkse nieuwsindex die Pew Research Center maakt, verduidelijkt naar welk nieuws de Amerikanen op zoek gingen. Dat zijn verbazend genoeg niet de presidentsverkiezingen; die staan pas op de vierde plaats. De Amerikaanse burger was meer geïnteresseerd in de economische toestand. De meeste belangstelling (70 procent) kreeg de kredietcrisis in september, gevolgd door de stijgende benzineprijzen in juni (66 procent) en het financiële reddingsplan van de overheid (61 procent).

De aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Irak haalde het afgelopen jaar niet eens de topvijftien. Vorig jaar stond dat onderwerp nog op zes.

http://people-press.org


DS, 29-12-2008 (Geert Sels)

jasper.meeussen
30th December 2008, 15:15
Ik schrik hier niet van. Op zich vind ik dit ook een positieve evolutie omdat het inernet veel gemakkelijker en zelfs bij veelvuldig gebruik goedkoper uitkomt dan elke dag een krant te gaan halen. Op het internet heb je volgens mij ook veel sneller iets gevonden dan dat je de krant helemaal moet uitspitten. Toch maak ik mij hier een bedenking bij. Het internet staat namelijk ook bekend als niet altijd zo betrouwbaar. Het is een gemakkelijk medium voor mensen met minder positieve gedachten. Men moet zich steeds bewust blijven of de informatie op het internet wel klopt. Wikipedia is erg populair maar is in mijn ogen geen officiele informatiebron omdat iedereen de informatie kan wijzigen. Nieuwssites van de kranten lijken me dan weer wel perfecte informatiebronnen Het is ook daar dat de toekomst voor de geschreven pers volgens mij.

Kim Verlooy
30th December 2008, 18:29
Niet meer als normaal volgens mij, iedereen heeft tegenwoordig internet. Thuis krijgen we zelfs de krant niet meer. En ja, het internet is soms onbetrouwbaar, maar je ziet toch ook wat misschien wel eens opgezet spel kan zijn. En ik denk dat men ook vooral bedoelt de websites van de kranten zelf. Deze vallen volgens mij toch wel te vertrouwen

Joost Heylen
30th December 2008, 19:01
Ik zou niet zeggen dat internet niet te betrouwen is, maar dat sommmige sites niet betrouwbaar zijn. De officiële sites van de belgische kranten zijn volgens mij behoorlijk betrouwbaar. Ik ga volledig akkoord met het feit dat meer en meer mensen de krant online lezen. Veel gemakkelijker en sneller.

elienwuyts
30th December 2008, 19:12
En toch vind ik het spijtig dat de krant meer en meer op de achtergrond verdwijnt. Ik kan er echt van genieten om 's morgen met een kop koffie gezellig de krant te lezen. Dan bedoel ik ook echt lezen, en niet skimmen zoals je op het internet wel vaker doet. Daarom weet ik niet of we echt wel zo positief t.o.v. deze evolutie moeten staan. Moet alles nu echt sneller en makkelijker gaan?

Kathleen Van Staeyen
30th December 2008, 19:29
Ik vind het ook spijtig dat de krant minder en minder gebruikt wordt om informatie over het nieuws te vergaren. Ik vind persoonlijk dat een krant nog z’n charmes heeft.

Daarnaast moet ik ook wel toegeven dat ook ik vooral het internet gebruik om informatie te verzamelen. Het is gewoon veel gemakkelijker om informatie te vergaren. Internet laat toe dat je doelgericht kan zoeken naar bepaalde informatie. Bij het lezen van de krant daarentegen krijg je veel informatie, maar wanneer je op zoek gaat naar specifieke informatie is het internet handiger.

Charlot Michiels
31st December 2008, 21:00
Het is inderdaad spijtig dat de krant wat verloren gaat in alle andere manieren om nieuws te vernemen. Internet wordt steeds belangrijker en dat gaat ten koste van het lezen van de krant. Toch lees ik zelf liever de krant dan het nieuws te lezen op het internet. Ik vind het moeilijker te lezen op scherm en ik krijg er ook snel hoofdpijn van. Toch verkiezen veel mensen het internet boven de authentieke krant omdat ze zo op die manier sneller kunnen selecteren welk nieuws ze willen lezen en welk niet.