PDA

Bekijk de volledige versie : Vroeggeboorte tast zintuigen aan


Jill Wuyts
26th December 2008, 17:08
Vroeggeboorte tast zintuigen aan.

Pijnlijke tests op prematuurtjes tasten hun zenuwstelsel aan.
Een vroeggeboorte kan levenslang de zintuiglijke waarneming aantasten, zo blijkt uit een Britse studie. Bij drieënveertig kinderen van elf jaar die veertien weken te vroeg geboren werden bleek hun waarneming van temperatuur gebrekkig. Maar vroeggeboorte kan ook de pijnwaarneming aantasten, zo meldt het gezondheidstijdschrift Pain.

Pijnlijke tests
Onderzoekers stellen dat het zenuwstelsel van premature kinderen bijzonder vatbaar is voor veranderingen. Die baby's worden op de afdeling intensieve zorgen aan pijnlijke bloedtests onderworpen, wat veranderingen in de pijnwaarneming teweegbrengt.

Steeds meer prematuurtjes
Wereldwijd worden almaar meer kinderen te vroeg geboren. De onderzoekers wijzen erop dat het belangrijk is om dergelijke kinderen te vrijwaren van pijnlijke ervaringen.

Nog erger na operatie
De EPICure-studie focuste zich op kinderen die in 1995 na 26 weken zwangerschap werden geboren. Die kinderen bleken minder gevoelig voor warmte en koude. Dat bleek het sterkst bij kinderen die als baby ook werden geopereerd, waardoor wordt aangenomen dat een trauma in deze vroege levensfase de zintuiglijke waarneming ernstig aantast.

Temperatuur en pijn
Gezien dezelfde zenuwbanen temperatuurwaarneming en pijn doorgeven, zijn deze kinderen ook minder gevoelig voor pijnervaringen. Hoewel dat geen grote impact heeft op het dagelijkse leven van die kinderen, heeft het wel invloed op de manier waarop ze de wereld ervaren, zo beklemtonen de vorsers. (lb)
-----------
Het is cruw om te zeggen, maar het is niet voor niets dat deze kinderen zoveel jaar geleden gewoon gestorven zouden zijn. Als mens gaan we steeds weer en steeds meer tegen de natuur in. Uiteraard moeten we de gevolgen hiervan dragen.
Het is heel sneu voor de vroeggeboren kinderen, ouders en familie. Gelukkig zouden de gevolgen niet zo'n grote inpact hebben op hun dagelijkse leven.
www.demorgen.be