PDA

Bekijk de volledige versie : kerstboodschap taliban


valerie caers
25th December 2008, 22:50
De taliban hebben meisjes in Afghanistan en Pakistan verboden naar school te gaan op straffe van de dood. "U heeft tot 15 januari de tijd om te stoppen met het naar school sturen van meisjes. Als u geen aandacht besteedt aan deze waarschuwing, zullen we dit soort meisjes doden", aldus een talibanleider op de radio.

"We blazen de boel op"
"We waarschuwen ook scholen om geen meisjes aan te nemen, anders blazen we de gebouwen op", ging de verklaring verder. Volgens talibanleider Maulana Fazlullah moet in de regio de sharia, strenge islamitische wetgeving, nageleefd worden.

Gevaarlijk
De taliban hebben in de Swat-vallei inmiddels honderden scholen verwoest. Mensen proberen hun dochters thuis in alle stilte op te leiden, maar ook dat is gevaarlijk.

In de vallei is hard gevochten tussen het leger en moslimextremisten onder leiding van Fazlullah. In mei sloten beide partijen een vredesakkoord. Tot rust heeft dat echter niet geleid. De extremisten vinden dat de regering het akkoord schendt en hebben wederom naar de wapens gegrepen. (mvl/anp)

www.hln.be

Ik vind het spijtig dat zoiets nog kan in deze tijd. Ik denk dat de Taliban bang heeft dat de mensen 'te slim' worden en in opstand gaan komen. Ik hoop dat dit verandert!

Anne Van den Bosch
26th December 2008, 09:58
Erg!! Zo'n situaties kan ik me nauwelijks inbeelden, gewoon omdat wij hier het tegenovergestelde gewoon zijn...
Het is voor ons eerder een taboe; niet naar school gaan, spijbelen... Bij ons wordt je gestraft als je als minderjarige spijbelaar tegen de politie aanbotst, terwijl je 'ginder achter' gestraft wordt als je wel naar school gaat.
Waar zijn ze toch mee bezig?!! En jongens mogen dan wel naar school? Dat is pas discriminerend.

mariskavanrompaey
26th December 2008, 10:41
Ik kan ook maar niet begrijpen dat meisjes/vrouwen in zulke gebieden nog zo gediscrimineerd worden. Als ik dan zoiets lees, ben ik enorm blij dat dit voor mij niet zo is. Eigenlijk mag ik echt van geluk spreken dat ik hier geboren ben en niet ginder.
Ik vind het ook heel erg dat het leven in Pakistan en Afghanistan een beetje achteruit gaat. Een deel van de bevolking mag zich dus niet meer scholen. Waarom mogen meisjes nu ineens niet meer naar school gaan? Dit kan ik gewoon niet begrijpen. Dat er een doodstraf opstaat vind ik er al helemaal overgaan. Mensen doden omdat ze willen leren? Wat is er toch aan de hand met de mensen die dit invoeren? Waar zit die mensen hun verstand. Zoals mijn broer zou zeggen: “Waar zijn die APELANDEN toch mee bezig”.
Echt waar, mijn verontwaardiging is groot. Ik dacht echt dat landen er alleen maar op voorruit konden gaan. Bij deze is bewezen dat het ook omgekeerd kan!

Ivan.Verwerft
29th December 2008, 20:23
Ondanks het feit dat dit al het zoveelste vergaande geval van de Taliban is, blijft dit toch wel schokkend. Alles op de schouders van kinderen (meisjes) leggen is toch wel héél vergaand. De uitspraak naar de scholen toe "neem geen meisjes aan of we blazen je gebouwen op" gaat volgens mij wel een grote impact hebben op het systeem, dit mede doordat ze al verscheidene scholen hebben opgeblazen! Soms denk je dat de situatie daar niet verder meer kan escaleren en dan gooien ze zoiets in de wereld. In mijn ogen is het een losgeslagen trein die jammergenoeg voor het eerst niet van snelheid zal minderen!

Tinne.Buyens
29th December 2008, 20:45
Vroeger was het in vele landen en streken niet de gewoonte om hun dochters naar school te sturen en daar zeker niet. Vrouwen worden daar nog altijd gezien als minderwaardig en onzedig en mogen bepaalde lichaamsdelen zeker niet laten zien aan 'jan en alleman' (boerka). Daarom vind ik het niet zo verwonderlijk dat de Taliban nu zo'n boodschap de wereld instuurt. Zij willen niet dat meisjes mondiger worden, tegen hun man in opstand komen en later misschien ook tegen hen. Volgens mij hebben zij echt schrik van mondige en geleerde vrouwen.
Maar toch, niemand kan dit goed praten. Elk kind heeft recht op onderwijs, en dus ook meisjes, en ik vind zeker in zo'n gebieden dat ze de kans moeten krijgen om naar school te gaan. De huishoudens daar hebben het al niet breed en dan die oorlog, ik vind het zo erg voor hen. Hun kinderen krijgen op kans op school om toch wat op te klimmen en misschien iets welvarender te worden dan hun ouders en dat recht wordt hun ontnomen.

Jens_Cools
29th December 2008, 22:48
Ik vind het schrijnend om nog steeds zulke situaties tegen te komen in die Islamitische landen. Het moet toch erg zijn voor al die meisjes en vrouwen om nog steeds zo gediscrimineerd te worden. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat zij hiermee akkoord gaan allemaal. Onbegrijpelijk dat zoiets nog kan in 2008. Het is gekend dat er in zulke landen nog steeds tegenstanders zijn om meisjes of vrouwen naar school te laten gaan. Volgens mij gewoon uit angst omdat de vrouwen en meisjes misschien wel een slimmer zouden kunnen worden, daardoor inzien dat het zo niet verder kan en in opstand komen. Door deze boodschap krijgt een van de weinige rechten die de meisjes hebben toch weer een flinke deuk. Maar het verwonderd me toch ook weer niet dat de Taliban op dit moment weer onrust gaat stoken. Ik zou deze boodschap ook echt serieus nemen! Ik zou niet graag in de schoenen staan van de meisjes en de scholen. Maar ik snap niet goed dat er niet meer stappen worden ondernomen om die Taliban op te doeken. Is het omdat deze groepering zo uitgebreid en verspreid is?