PDA

Bekijk de volledige versie : Moslimpaar hertrouwt in het openbaar


Barst
19th December 2008, 03:03
Moslimpaar stelt taboe aan de kaak door in het openbaar te hertrouwen


Scheiden en hertrouwen ligt gevoelig in moslimkringen. Een islamitisch bruidspaar stelde gisteren een daad door in alle openbaarheid voor de tweede keer ’ja’ te zeggen.


„Bismillahierrahmanierrahiem. In naam van God de Barmhartige, de Genadevolle, Assalaamalaikoem.” Op deze ongebruikelijke wijze begon Ahmed Marcouch, voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, gistermiddag zijn toespraak voor een heel bijzonder huwelijk.

Marcouch, voor de gelegenheid omgedoopt tot bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand, is door de moslims Sharif Sahebdin (37) en Nazima Shaikh (34) gevraagd om hun tweede huwelijk te voltrekken. Daarmee vragen ze aandacht voor de positie van gescheiden moslims.

Sahebdin en Shaikh, van Surinaamse-Hindostaanse en Pakistaanse komaf, zijn beiden al getrouwd geweest. Bruid Shaikh heeft al een dochter van 13 uit haar vorige huwelijk. „Vooral voor alleenstaande moslima’s met kinderen is het lastig om een nieuwe relatie te krijgen”, vertelt ze. „Als gescheiden vrouw ben je je status en de bescherming van je man kwijt. Je wordt als minderwaardig beschouwd. De familie van de man maakt het je ook niet makkelijk. Zij willen voor hun zoon toch het liefst een maagd of in ieder geval iemand zonder kinderen.” Bruidegom Sahebdin, die is opgegroeid in een vrij conservatief gezin, vult aan: „Volgens de islam is scheiden en hertrouwen toegestaan, maar vanwege de cultuur doen mensen er moeilijk over. Er wordt over je gepraat.”

Sahebdin ging in het islamitische deel van de Surinaams-Hindostaanse gemeenschap veelvuldig over de tong. „Of ik gek was geworden, om te trouwen met een vrouw die al een kind met een ander had? Dat soort dingen zeggen mensen dan achter je rug om. Die zaken liggen gevoelig.”

Om al deze vooroordelen te lijf te gaan wilden Sahebdin en Shaikh – die samen een dochter van anderhalf hebben – hun tweede huwelijk in alle openbaarheid vieren. „We willen al die andere gescheiden moslims een hart onder de riem steken. Een tweede huwelijk is heel normaal.”

Stadsdeelvoorzitter Marcouch, zelf ook gescheiden: „Scheiden en hertrouwen is een heikel punt in islamitische kringen. Men vindt het toch een schande. Maar we moeten een manier vinden om ermee om te gaan want het aantal scheidingen bij moslims neemt in rap tempo toe.”


© Trouw, 19-12-2008