PDA

Bekijk de volledige versie : Ruim honderd miljard mensen ooit op aarde


Tine.Arets
16th December 2008, 21:16
Ruim honderd miljard mensen ooit op aarde
Van een onzer verslaggeefsters

AMSTERDAM - Tot nu toe zijn op aarde 107,5 miljard mensen geboren. Dat heeft statisticus Peter Grünwald van het Centrum Wiskunde & Informatica berekend.

De huidige 6,7 miljard mensen vormen zes procent van alle mensen die ooit op de aarde hebben geleefd. De berekening werd uitgevoerd in opdracht van het maandblad Quest. Het blad riep de vraag 'Hoeveel mensen zijn er ooit op aarde geboren?' uit tot leukste vraag van 2008 en vroeg Grünwald een nieuwe berekening te maken.

Veel wetenschappers hebben zich door de jaren heen verdiept in de vraag hoeveel mensen er op aarde hebben rondgelopen, maar de modellen zijn veelal verouderd of gaan uit van aanvechtbare vooronderstellingen. Volgens het door Grünwald geactualiseerde Amerikaanse model bleken tussen 160.000 jaar voor Christus en nu 107,5 miljard mensen geboren te zijn, maar het is moeilijk te zeggen hoe precies dit getal is.

Uit de vroege mensheid zijn weinig gegevens over bevolkingsaantallen en geboortecijfers bekend. Wat wel vaststaat is dat de bewering dat er nu meer mensen op aarde leven dan ooit gestorven zijn, onjuist is. Quest stelde een lijst van 101 leukste vragen van 2008 op. Die kwam tot stand met hulp van een jury waarin onder meer astronaut André Kuipers, televisiemaker en kunstenaar Wim T. Schippers en presentator Giel Beelen zitting hadden.

Bron: telegraaf.nl (http://www.telegraaf.nl/binnenland/2648022/__Honderd_mld_mensen_ooit_op_aarde__.html)