PDA

Bekijk de volledige versie : Wetgeving brengt installateurs zonnepanelen in geldnood


Barst
15th December 2008, 01:45
Wetgeving brengt installateurs zonnepanelen in geldnood

De installateurs van zonnepanelen kampen met liquiditeitsproblemen. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Veel mensen willen de betaling van de panelen spreiden over verschillende jaren, maar de installateurs hebben daarvoor onvoldoende financiële marge.


Wetgeving

Het aantal zonnepanelen is in vergelijking met vorig jaar verdrievoudigd. In heel Vlaanderen zijn nu al 11.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Ook het aantal installateurs zit in de lift. Toch klagen de installateurs van over de wetgeving rond de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen. Door een niet-gewenst effect van de wet vragen klanten hen de totale factuur voor zonnepanelen te spreiden over twee tot drie jaar, zodat de klant meerdere keren kan genieten van een belastingvermindering voor zijn zonnepanelen, zegt het NSZ.


Belastingvermindering

Wie zonnepanelen zet krijgt van de federale overheid een jaarlijkse belastingvermindering van 40 procent van de investering, met een maximum van 3.440 euro. Om maximaal van het fiscale voordeel te kunnen genieten, mag de investering per jaar dus niet meer kosten dan 8.600 euro (40 procent van 8.600 euro is 3.440 euro). Aangezien de installatie van zonnepanelen echter al gauw tussen de 12.000 en 20.000 euro kost, vragen heel wat klanten aan hun installateur om in twee of drie jaren te mogen betalen. Zo kunnen ze jaarlijks van de maximale vermindering genieten.


Geen marge

In deze tijden van crisis hebben de installateurs echter helemaal geen financiële marge om zo lang krediet te geven aan klanten, zegt het NSZ. Zij moeten namelijk op hun beurt hun leveranciers kunnen betalen. Het NSZ wil daarom dat het systeem wordt aangepast. Het syndicaat pleit ervoor dat de fiscale vermindering over meerdere jaren kan gebeuren ongeacht men in één keer of in meerdere keren heeft betaald.


DM, 14/12/08