PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 13-12-2008


Barst
13th December 2008, 13:58
WINNAARS


1. Christophe Deborsu

Zeg nog eens dat die Walen nergens voor deugen. De RTBF-journalist die Yves Leterme wereldberoemd maakte, breekt al een week lang potten in De slimste mens ter wereld. Goed, er werden enkele gericht Franstalige vragen gesteld, maar daar bleek alleen maar uit dat de Vlamingen minder weten over Wallonië dan Deborsu over Vlaanderen. Hij wist zelfs van de ruzie tussen Phaedra Hoste en Ilse Demeulemeester. De schuine mopjes van Van Looy en Torfs begreep hij niet altijd (wij ook niet), maar toch: Woestijnvis heeft de laatste Belg gevonden.


2. Haeck & Mariën

Rudi Haeck en Staf Mariën zijn samen de overheidsmanager van het jaar geworden. Waarom werd uit de berichtgeving niet helemaal duidelijk. Verder dan dat de stads- en OCMW-secretaris goed samenwerken, kwamen ze zelf in hun verklaring niet. Ze waren dan ook een beetje verbaasd met de trofee. Hun burgemeester, Jef Gabriëls, niet. Het gaat vooral over hun samenwerking met de politiek, wist hij. En als om dat te duiden, voegde hij eraan toe: 'Politici moeten zich niet inlaten met uitvoeringsmodaliteiten, dan ondergraven ze de responsabilisering van de ambtenaren.' Het is een groot onrecht dat deze mens de Wablief-prijs voor duidelijke communicatie niet heeft gekregen.


3. Vos & Heirbaut

Die Wablief-prijs ging dit jaar wel naar Hendrik Vos en Rob Heirbaut, respectievelijk UGent-professor en VRT-journalist, voor de manier waarop ze in hun boek Hoe Europa ons leven beïnvloedt de Europese met heldere taal dichter bij de mensen brengen. 'Een constructieve stimulans voor de pedagogisch-didactische inspanningen van beide heren op het vlak van consumentgerichte educatie', zou Jef Gabriëls zeggen.


4. Lopez & Clooney

Jennifer Lopez en George Clooney zijn het meest sexy filmpaar, of dragen toch de meest sexy film aller tijden. De vonken spatten van het scherm in Out of sight, waarin J-Lo een politieagente speelt en Clo-boy een gangster. Dat de film tien jaar oud is, zien we even door de vingers. Dat Jennifer Clooney niet kon luchten vanwege zijn lookadem, ook.



VERLIEZERS


1. Mark Coucke

Proactief handelen, dat is allemaal goed en wel, maar je kunt ook overdrijven. Marc Coucke van Omega Pharma stelde deze week een chip voor die u moet beschermen tegen de nog niet bewezen schade die aangericht kan worden door straling waarvan het bestaan nog moet worden aangetoond. Dat is zo innovatief dat we ervan gaan duizelen. Of zou dat de straling van onze gsm zijn?

Of Coucke met deze chip de beurskoers van zijn bedrijf enige schade heeft weten toe te brengen, moet nog bewezen worden. Aan de winstmarges op de e-waves phonechip zal het alvast niet liggen. Een stukje metaal met wat groen plastic eromheen, dat kost naar schatting tien cent om te maken. De verkoopprijs is veertig euro. Dat is zo slim bekeken dat we ervan gaan duizelen.


2. Diderik Veldekens

Op de valreep is 'De brieven liggen in mijn auto, moet ik ze gaan halen?' verkozen tot quote van het jaar. Een nipte winnaar, want 'Ik vond geen gaatje in mijn agenda' is een bijzonder sterke tweede. De psychiater Diderik Veldekens sloeg donderdag iedereen met verstomming met zijn eloquente, doch beknopte uitspraken op het proces-Lhermitte. De man ondernam niets nadat zijn patiënte Geneviève Lhermitte hem per brief van haar bijzonder morbide plannen op de hoogte had bracht. Mocht het niet zo dramatisch zijn, we zouden er eens om lachen.


3. Malika El Aroud

Icoontje komt om haar loontje. Malika El Aroud is de grote heldin der moslimextremisten in België, omdat ze blij is dat haar man dood is en dat Osama bin Laden nog leeft. Allah is groot, en Malika's charisma ook, waardoor ze zielsverwanten weet te inspireren tot zelfmoordaanslagplannensmederij. Voorlopig vanuit een cel, welteverstaan.


4. Iljo Keisse

'Is Iljo Keisse dom?' vroeg deze krant zich af, nadat de 'baanprins' op doping was betrapt. Zo dom dat we ervan gaan duizelen. Of duizelen we van Tom Boonen, van wie is gebleken dat hij meerdere malen cocaïne heeft gebruikt, en ook xtc? Het is om je de haren uit het hoofd rukken.


DS, 13-12-2008 (th)