PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaamse regering start sneller met bouw scholen


Véronique.Geudens
13th December 2008, 10:05
BRUSSEL - De Vlaamse regering start versneld met een plan voor het bouwen van energiezuinige scholen. Met die investering van 1 miljard euro hoopt de overheid de economie aan te zwengelen.

Dat heeft minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke vanmiddag gemeld. Het gaat in totaal om de bouw van 211 scholen, en er zouden 5.000 banen met het project zijn gemoeid.

De grootste kanshebber voor de financiëring van het project is Fortis, zo meldt Vandenbroucke nog. Nu start de eindonderhandeling om de voorwaarden voor de schoolbesturen te optimaliseren. g.teg

Bron:
De Standaard
vrijdag 12 december 2008

Sofie Huybreckx
13th December 2008, 10:36
BRUSSEL - De Vlaamse regering heeft Fortis gekozen als voorkeurspartner voor de bouw van 211 nieuwe scholen. De eerste werven starten volgend jaar.


Het heeft langer geduurd dan gepland, maar de Vlaamse regering heeft gisteren de partner aangesteld om in een publiek-private samenwerking (PPS) aan de broodnodige inhaaloperatie voor de scholenbouw in Vlaanderen te beginnen. Fortis Bank/Fortis Real Estate zal nu onderhandelen met de overheid over het finale contract. Tegen midden volgend jaar moeten de eerste werken van start gaan, in 2013 moet het project klaar zijn.

Met de investering is een bedrag van een miljard euro gemoeid, waarmee in vier jaar tijd in totaal 211 energiezuinige scholen zullen worden gebouwd. Volgens de bevoegde minister Frank Vandenbroucke (SP.A) worden er op die manier 5.000 extra jobs gecreëerd. 'Het is alsof we een nieuwe fabriek openen waar gedurende de volle vier jaar 5.000 werknemers aan de slag kunnen. In deze tijden van crisis, recessie en moeilijkheden in de bouw is dat immens.'

De Vlaamse regering wijst er ook op dat het bouwproject meteen meer dan een verdubbeling inhoudt van het al bestaande Vlaamse relanceplan, waar 842 miljoen euro mee gemoeid is. 'Met alle maatregelen bij elkaar opgeteld - het Vlaamse relanceplan, de jobkorting, en nu de scholenbouw - steken wij ongeveer 1 procent van het Vlaamse bbp in de aanpak van de recessie. En precies zoals Europa het vraagt, dienen de investeringen de energiebesparingsdoelen op lange termijn. Alle scholen zullen 30 procent energiezuiniger zijn dan de norm. Vlaanderen doet wat het moet doen.'

De scholen worden gebouwd via het DBFM-principe: design, build, finance, maintain. De private partner ontwerpt, bouwt, financiert en onderhoudt gedurende 30 jaar de schoolgebouwen. In ruil daarvoor krijgt hij van de school en de overheid een 'gebruiksvergoeding'. Na de 30 jaar gaat het gebouw kosteloos over in handen van het schoolbestuur.

De Vlaamse regering heeft naast dit project ook de nv School Invest opgericht, die samen met de uiteindelijke privépartner de publiek-private vennootschap zal vormen. School Invest moet nu al dossiers voorbereiden en bouwvergunningen aanvragen, zodat er geen tijd verloren wordt met de echte werken, klinkt het.

De inhaaloperatie voor de scholenbouw is een oud zeer binnen de Vlaamse regering. Die besliste enkele jaren geleden al om een publiek-private samenwerking op te zetten omdat de klassieke investeringen via subsidies te lang op zich lieten wachten. Het decreet daarover werd in 2006 goedgekeurd en in de oorspronkelijke planning moest er begin dit jaar al begonnen zijn met de werken. Volgens minister Vandenbroucke heeft het dossier vertraging opgelopen door de zeer ingewikkelde constructie, waarbij elke kleine fout zeer grote gevolgen zou hebben gehad. (tth)

Bron: www.standaard.be

Believing Bart
13th December 2008, 13:38
Reactie bij ons thuis op de 'promotie' van Vandenbroucke dat er 5000 jobs zijn dankzij de bouw van scholen: Dat zijn nu net de jobs waar men geen mensen voor vindt!

En daar zit wel iets in... Al is dat dan misschien ook wel de schuld van de verwende West-Europeaan dat er zo weinig 'inlands' werkvolk voor handen is...