PDA

Bekijk de volledige versie : Russische Proton lanceert succesvol telecomsatelliet


Sofie.Moereels
11th December 2008, 09:23
Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan heeft een zware Proton-M draagraket woensdag succesvol de Ciel II telecomsatelliet van de nieuwe Canadese uitbater Ciel Satellite Group gelanceerd, zo heeft het Amerikaans-Russisch lanceerbedrijf International Launch Services bekendgemaakt.

De door het Russische Kroenitsjev gebouwde raket vertrok om 14.43 uur Belgische tijd.

De 5.6-ton wegende Ciel II kwam 9 uur 12 minuten na lancering en na vijf ontbrandingen van de baaninjector Breeze-M vrij in een voorlopige geostationaire baan met een voorzien perigeum van 5.597 km hoogte, een apogeum van 35.603 km en een inclinatie van 19,5 graden ten opzichte van de evenaar.

De door het Frans-Italiaanse Thales Alenia Space gebouwde kunstmaan moet zestien jaar lang instaan voor digitale televisie ten behoeve van Noord-Amerika vanuit een definitieve geostationaire baan op 19,5 graden westerlengte.

Volgens ILS gaat het om de grootste en de technologisch meest geavanceerde satelliet die ooit door Thales Alenia Space op een Spacebus 4000 platform is vervaardigd. Het is ook het eerste exemplaar van de Ciel Satellite Group.

Het was de 49ste lancering van een Proton door ILS, waarvan Kroenitsjev de grootste aandeelhouder is en waarvan de eerste lancering van 6 april 1996 dateert. ILS, met zetel in de Amerikaanse staat Virginia, heeft reeds voor meer dan acht miljard dollar aan lanceercontracten verworven, goed ook voor meer dan 100 lanceringen.

Er zijn al meer dan 330 Proton-raketten gelanceerd.
vdy

donderdag 11 december 2008 | Bron: belga, http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF11122008_007&ref=nieuwsoverzicht