PDA

Bekijk de volledige versie : Moslims willen feestdagen kiezen


Barst
8th December 2008, 02:25
Moslims willen feestdagen kiezen


BRUSSEL (BELGA, DS) - Moslims moeten nu een dag verlof nemen om het Offerfeest te vieren. Ze willen dat dat een vaste feestdag wordt.


Moslims kennen twee feestdagen: de dag na de ramadan, die vaak aangeduid wordt als het Suikerfeest, en het Offerfeest, dat vandaag plaatsvindt. Werkende moslims die deze feesten uitgebreid willen vieren, zijn nu verplicht om een dag verlof te nemen.

'De meeste bedrijfsleiders beseffen het belang van het Offerfeest voor hun werknemers. Ze staan dan ook graag verlof toe. Wij raden moslims ten zeerste af om voor die dag met een doktersbriefje af te komen. Dat zou een verkeerd signaal zijn', zegt Youssef Souissi, voorzitter van de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM).

Maar de moslims vinden het niet fijn dat zij aan hun wettelijk verlof moeten knabbelen om het Offerfeest te kunnen vieren, terwijl ze op de christelijke feestdagen ook verplicht moeten thuisblijven, terwijl die dagen niets voor hen betekenen. Daarom vragen ze hun eigen feestdagen.

'Er zou een modulair systeem moeten komen waarbij iedere werknemer vrij verlofdagen kan kiezen', zei Souissi gisteren in De Zondag. Moslims kunnen dan thuisblijven tijdens het Suiker- en Offerfeest, maar zouden op de christelijke feestdagen gaan werken. 'Voor de meeste moslims betekent Pinkstermaandag niets. Waarom moeten zij dan net die dag thuisblijven', vraagt Souissi zich af. Hij vindt de vraag niet meer dan rechtvaardig, omdat het huidige stelsel van verlofdagen van de eerste onderhandelingen tussen overheid en werkgevers dateert, toen er nog geen sprake was van moslims in ons land.

Ook heel wat islamitische kinderen kunnen vandaag vrijaf krijgen. Het volstaat dat hun ouders bij de school een schriftelijke aanvraag hebben ingediend.


Blog DS, 08-12-2008 (yd)

kevin pluym
8th December 2008, 09:01
Voor mij kan dit absoluut niet. Ten eerste is België een Christelijk land. Wij kennen wel de scheiding der machten maar onze cultuur is gebaseerd op het Christelijke(oké dit vervaagd meer en meer maar dit is voor mij een extra reden om wat we nog hebben extra te koesteren). Moslims moeten onze feesten niet meevieren. Maar op onze Christelijke feestdagen zetten wij onze economie als het ware even op pauze iedereen heeft immers vrijaf, horeca, voeding en non profit uitgezonderd deze werken dan op zondagsregime. Voor de moslims in deze sectoren lijkt het me wenselijk dat zij opteren voor het werken op zondagsregime. Maar voor de andere waneer bedrijven sluiten wegens een Christelijke feestdag welk economisch nut heeft het dan om te gaan werken met twee of drie houd je een bedrijf niet draaiende.

Ik vind het dan ook zowel economisch als naar onze eigen cultuur toe niet wenselijk de verlofregeling rond Christelijke feesten aan te passen.

Ann Van der Flaas
8th December 2008, 10:10
Mijn toekomstige schoonzus geeft protestantse godsdienst. Ze heeft vandaag vrijaf gekregen, alle ouders van haar leerlingen hebben laten weten dat hun kinderen niet op school zullen zijn vandaag... vanwege het Offerfeest.

Believing Bart
8th December 2008, 11:03
De komende jaren verwacht ik nog meer protest tegen onze huidige officiële feestdagen en dat is niet onlogisch als je weet dat 6 van de 10 officiële feestdagen in België gelinkt zijn aan katholieke/christelijke tradities.

Met name:
Paasmaandag, O.L.H.-Hemelvaartsdag, Pinkstermaandag, O.L.V.-Ten-Hemelopneming (=Moederdag: 15 augustus), Allerheiligen (1 november) en Kerstmis (25 december).

De overige zijn:
Nieuwjaarsdag (1 januari), Dag van Arbeid (1 mei), Nationale Feestdag (21 juli) en Wapenstilstand (11 december).

In een land dat gebaseerd is op de scheiding tussen kerk en staat is het eigenlijk ondenkbaar dat 60% van de officiële verlofdagen gelinkt zijn aan één en dezelfde religie.

Logisch dus dat andere religies daar vraagtekens bij plaatsen. Als we toch spreken over een multiculturele samenleving dan moeten we het debat ook aangaan, denk ik. Dat debat kan gaan over feestdagen van andere culturen officialiseren, afschaffen van religiegelinkte feestdagen ...

Of ik daar zelf voorstander van ben laat ik dan nog even in het midden, maar dit logische debat ontwijken heeft volgens mij weinig zin.

wim leenaerts
8th December 2008, 13:54
In een land dat gebaseerd is op de scheiding tussen kerk en staat is het eigenlijk ondenkbaar dat 60% van de officiële verlofdagen gelinkt zijn aan één en dezelfde religie.
Erg goed punt.
Het is natuurlijk moeilijk te vatten omdat we die feestdagen al zo gewoon zijn, maar eigenlijk is die regeling totaal onlogisch. Het argument dat nog wat steek houdt, is het feit dat christenen nog steeds het grootste deel van de werkende bevolking uitmaken, maar dan houdt het ook wel op.

Op het eerste zicht schaar ik me dus wel achter de moslims wat deze eis betreft. Of hij praktisch ook uitvoerbaar is, is een heel ander paar mouwen en ik vrees er een beetje voor...

Hanne Jansen
8th December 2008, 19:53
Ook ik vind dit een zeer moeilijk discussiepunt. Ik vind dat iedereen vrij is om zijn godsdienst zelf te kiezen en dat is in dit land ook wettelijk zo bepaald. Daar hoort ook bij dat men zelf zijn feestdagen moet kunnen kiezen. En dit geldt dus niet alleen voor moslims, maar ook voor mensen uit andere religies.

Nu, ik vind ook wel, dat indien men andere dagen thuis is, men in ruil wel andere dagen moet werken. Maar dat is praktisch (bijna) onhaalbaar is: stel je voor dat in een bedrijf één niet-christen werkt, dan is het toch zeer moeilijk om hem alleen te laten werken op bijvoorbeeld kerstmis. Wat kan die persoon helemaal alleen doen?!

Maar toch vind ik dat in een land waar staat en religie grondwettelijk gescheiden zijn (wij leven dus NIET in een christelijk land, maar in een land waar de meerderheid van de bevolking Christen is), de feestdagen ofwel niet godsdienstgebonden mogen zijn, ofwel iedereen zelf zijn vrije dagen moet kunnen kiezen.

mariskavanrompaey
10th December 2008, 19:17
Dit is echt wel een zeer moeilijk discussiepunt. Volgens mij is het wel belangrijk om hier aandacht aan te besteden en het niet zomaar voorbij te laten gaan. MAAR verandering is moeilijk.
Stel dat iedereen zijn feestdagen zou mogen kiezen, dan valt heel ons systeem in elkaar. Heel onze economie draait op minimale kracht tijdens de kerstperiode. En denk ook maar eens aan de schoolplanning. Wij hebben vakantie tijdens Kerstmis (kerstvakantie), Pasen (paasvakantie), Allerheiligen (herfstvakantie). Tijdens deze periode zijn vele gezinnen samen thuis en gaan ze op vakantie. Als iedereen vakantiedagen zou kunnen kiezen, dan wordt de organisatie hiervan wel heel moeilijk vrees ik.

Bram Jacobs
10th December 2008, 20:00
Ik begrijp dat de moslims deze dagen als vaste verlofdagen willen zien. Ik vind de oplossing die wordt geboden ook wel goed maar de meeste bazen in de bedrijven zijn Christelijk en zijn op de christelijke feestdagen ook thuis. Hoe gaan dan islamitische werknemers dan werken, ze kunnen niet verlangen dat de bazen dan ook steeds aanwezig kunnen zijn want zij hebben toch ook rust op wat rustdagen. Ik weet ook wel dat er jobs zijn waar de bazen niet aanwezig hoeven te zijn tijdens de werkuren maar toch. Ik denk dat men er heel lang zal gaan over onderhandelen met de overheid en de bedrijven hoe ze deze kwestie gaan aanpakken.

valerie caers
11th December 2008, 14:31
Het zou fijn zijn voor de moslims als ze inderdaad een dagje vrij zouden krijgen met het offerfeest, maar ik denk dat het moeilijk is om dit te organiseren. Je kan toch moeilijk een heel bedrijf open doen op Kerstmis omdat er tien moslims een dag vrij willen met het Offerfeest en niet met Kerstmis.
Moslims hebben er ook niet echt veel aan om met Kerstmis vrij te krijgen want zij vieren dit niet dus. Als er een tussenoplossing gevonden zou worden zou dit heel fijn zijn en dit zou de relatie tussen Moslims en Christenen zeker ten goede komen(als die al 'slecht' zou zijn(in ons land)). Ik ben er dus voor om de moslims een vrije dag te geven met het Offerfeest maar vrees ervoor dat dit voor organisatorische problemen zal zorgen.

Jente.Roosenbroeck
13th December 2008, 17:31
Alle respect voor andere culturen maar dit vind ik niet kunnen.

Zoals ondertussen wel duidelijk, ben ik van mening dat als je naar een land emigreert dat je de waarden van dat land accepteerd. Je hebt gekozen voor dat land dus moet je je ook aanpassen. Wij hebben nu eenmaal niet dergelijke feestdagen. Ik vind dan ook dat als ze dan toch dergelijke feestdagen willen vieren, wat ik kan begrijpen, dat ze dan maar één van hun verlofdagen moeten opnemen. Want zij "genieten" ook van onze verlofdagen.

Jullie kunnen het misschien cru vinden, maar op dat vlak ben ik kort.
Emigreren is aanpassen. Als wij in een land gaan wonen waar de hoofdcultuur Islam is, denk ik ook niet dat we daar met korte minirokjes en topjes moeten gaan rondlopen. Ieder zijn ding en dat siert ons.
Respect voor de waarden van het land waarnaar je immigreert, je mag er ten slotte gaan wonen. Dat is niet overal ter wereld zo van zelfsprekend...