PDA

Bekijk de volledige versie : "Supercomputer ook dra voor de massa"


Barst
6th December 2008, 15:41
"Supercomputer ook dra voor de massa"


's Werelds eerste supersnelle personal computer is voorgesteld in het Verenigd Koninkrijk. De supercomputer doet het liefst 250 keer sneller dan de gemiddelde PC. Het ding kost voorlopig nog zo'n slordige 4.600 euro, maar computergigant Dell maakt zich sterk dat de machine weldra ook betaalbaar zal zijn voor de massa. Voor u en ik, zeg maar. Dat meldt The Times.


Onderzoek

In het begin zullen de Tesla supermachines - ontwikkeld bij NVIDIA in de Verenigde Staten - vooral hun afzet vinden bij universiteiten en onderzoekscentra. De informatieverwerking zal nu zo snel gaan dat artsen de resultaten van hersen- en lichaamscans, die tumors detecteren, binnen enkele uren zullen kunnen meedelen aan hun patiënten in plaats van na een aantal dagen.


Genezing

Wetenschappers geloven ook dat er vlugger geneesmiddelen voor ziektes als kanker en malaria zullen gevonden worden dan voorheen het geval was. Dat komt omdat er honderdduizenden simulaties kunnen gedraaid worden.


Gigantisch

Vorige zogenaamde supercomputers waren een amalgaam van duizenden machines die in gigantische kamers werden geïnstalleerd en die miljoenen en miljoenen kostten aan opbouw en onderhoud. De nieuwe Tesla-generatie lijkt op de 'gewone' PC's, waar iedereen mee werkt.


Blog HLN, 06/12/08 (JV)