PDA

Bekijk de volledige versie : Honderd meter kan in 9'48


Barst
4th December 2008, 22:52
Honderd meter kan in 9'48


BRUSSEL - Als Usain Bolt goed zijn best doet, kan hij nog 21 honderdsten van zijn record afhalen. Ook op de marathon is nog ruimte voor progressie.


Voor atletiekfans was 2008 een prima jaar. Op de Olympische Spelen sneuvelden bij de mannen zowel het wereldrecord op de honderd als op de tweehonderd meter, en in beide gevallen gingen er tienden van een seconde af. Ook op de vier maal honderd meter bij de mannen en de drieduizend meter steeple bij de vrouwen sneuvelde het record.

In het vakblad Journal of Experimental Biology vraagt marathonloper Mark Denny, tevens verbonden aan de Stanforduniversiteit, zich af waar dat ooit moet eindigen. Zit er een limiet op hoe hard mensen kunnen lopen en zo ja, waar ligt die dan?

Denny nam er de recordtabellen bij (die teruggaan tot de negentiende eeuw) en stelde aan de hand daarvan vast dat de progressie bij de mannen op geen enkele afstand al aan het aftoppen is.

Voor de honderd meter voorspelt hij dat iemand ooit een tijd van 9 seconden en 48 honderdsten kan lopen. De huidige wereldrecordhouder op die afstand is de Jamaicaan Usain Bolt, die in Peking 9 seconden en 69 honderdsten over de honderd meter deed - en een nóg scherpere tijd had kunnen neerzetten als hij niet al enkele meters voor de streep aan het feesten was gegaan maar over de volle afstand was blijven doorsprinten.

Vrouwen zouden vier tiende seconden kunnen afhalen van het huidige wereldrecord van Florence Griffith Joyner, en de honderd meter in 10 seconden 19 honderdsten afhaspelen.

Op de marathon voorspelt Denny dat het huidige record bij de mannen, dat eigendom is van de Ethiopiër Haile Gebrselassie, met 2 uur, 2 minuten 7 seconden tot 4 minuten 23 seconden naar beneden kan. Bij de vrouwen berekent Denny dat er ooit iemand de eindstreep zal bereiken na 2 uur, 12 minuten en 41 seconden. Het huidige record staat op naam van Paula Radcliffe, die de 42.195 meter liep in 2 uur, 15 minuten en 25 seconden.

Natuurlijk zijn het allemaal maar berekeningen, nuanceert Denny, die zich voorneemt om alle komende Olympische Spelen voor de tv te gaan zitten om te kijken of zijn voorspellingen uitkomen.


DS, 04-12-2008 (hvde)

bas van gorp
5th December 2008, 17:44
Hierbij wil ik toch even een verduidelijking geven. Op Prime Sport zag ik gisterenavond een reportage over het afgelopen atletiekjaar. Zoals in het artikel wordt aangegeven is dit een zeer goed jaar geworden met talloze verbeteringen van olympische- en wereldrecords. Tijdens deze reportage besteedde men uiteraard - en terecht - veel aandacht aan het nieuwe wereldrecord van Usain Bolt op de honderd meter. Wat wel niet in het artikel vermeld staat is dat als Bolt zou blijven lopen hebben aan de snelheid waarmee hij na 75 meter liep dan zou hij slechts 4 honderste sneller gelopen hebben dan dat hij nu liep in 9'69. Het wil dus helemaal niet zeggen dat Bolt zomaar 9'50 of zelfs nog minder zal lopen. Hiervoor is nog heel veel technologische vooruitgang nodig en waarschijnlijk zal het niet Bolt zijn die onder de 9'50 zal lopen, maar eerder iemand die nu nog in de wieg ligt!