PDA

Bekijk de volledige versie : Vijftien procent van verkeersdoden zijn motorrijders


Véronique.Geudens
4th December 2008, 11:23
BRUSSEL - Motorrijders zijn in België goed voor 15 procent van het totale aantal verkeersdoden. Dat meldt mobiliteitsorganisatie Touring, die donderdag aan de Belgische overheden een vademecum voor een veiligere weginfrastructuur voor motorrijders overhandigt.

In 2007 vielen op de Belgische wegen 166 dodelijke slachtoffers en 800 zwaargewonden bij motorongevallen, of 15 procent van het totale aantal jaarlijkse verkeersdoden.

Touring benadrukt dat slechts in 20 procent van die ongevallen de motorrijder in fout was. "De mortaliteit bij motorrijders is twee keer zo hoog als die voor passagiers in een wagen. Hier heeft de inrichting van de weginfrastructuur veel mee te maken", aldus Touring.

Een gebrekkige weginfrastructuur ligt in ons land volgens de mobiliteitsorganisatie aan de oorzaak van een derde van het aantal verkeersdoden. "Hoog tijd dus voor een versnelde inspanning op dat vlak. Buiten controles en repressie moet er vooral werk gemaakt worden van een vergevingsgezinde weginfrastructuur. Frankrijk doet het bijvoorbeeld uitstekend. De invoering van een maximumvermogen of fluohesjes heeft daar geen invloed gehad op de ongevallencijfers, de aanpassing van infrastructuur wel." (TIP) BELGA

Bron:
De Standaard
donderdag 04 december 2008 | Bron: BELGA