PDA

Bekijk de volledige versie : Luxemburg beperkt macht Groothertog


Barst
2nd December 2008, 21:54
Luxemburg beperkt macht Groothertog


In verband met de weigering van de Luxemburgse Groothertog Henri om een wet ter legalisering van euthanasie te bekrachtigen, heeft de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker dinsdag aangekondigd dat het land zijn grondwet zal veranderen en de prerogatieven van de vorst zal inperken.


"Omdat wij een institutionele crisis willen vermijden, maar tegelijkertijd de mening van de Groothertog willen eerbiedigen, zullen wij in artikel 34 van de grondwet de term 'sanctioneren' schrappen en vervangen door 'afkondigen'. Dit betekent dat hij (de vorst) enkel wetten zal afkondigen opdat ze in voege treden", zei de eerste minister.


Gewetensproblemen

De Groothertog ziet zijn prerogatieven aldus teruggeschroefd, want in de huidige grondwet staat dat hij wetten "sanctioneert en afkondigt" binnen de drie maanden nadat zij door het parlement zijn gestemd.

De door Juncker aangekondigde grondwetswijziging komt er nadat de Groothertog de fractieleiders in het Luxemburgse parlement had gezegd dat hij omwille van zijn "geweten" niet de wet zou tekenen die euthanasie in sommige omstandigheden toestaat. Daarmee stortte de vorst het buurland van België in een constitutionele crisis zonder voorgaande sinds 1919.


Blog HLN, 02/12/08