PDA

Bekijk de volledige versie : Is er nog geld voor het klimaat?


Véronique.Geudens
1st December 2008, 18:28
POZNAN - In Poznan, in het westen van Polen, is maandag onder auspiciën van de Verenigde Naties de veertiende internationale klimaatconferentie begonnen. Grote verwachtingen zijn niet op hun plaats.

Twaalf dagen lang zullen meer dan 10.000 deelnemers uit 190 landen praten over een opvolging voor het protocol van Kyoto in de strijd tegen de klimaatswijziging.

Veel wordt er niet verwacht van deze top. De financiële crisis geniet wereldwijd prioriteit. Yvo de Boer, hoofd van het VN-klimaatbureau UNFCCC, verwees daarnaar bij het begin van de conferentie. Het zal volgens hem moeilijker zijn om 'middelen vrij te maken op de vereiste schaal'.

De Poolse minister-president Donald Tusk riep op om de strijd tegen de klimaatverandering ook in tijden van crisis niet te verwaarlozen.

De inspanningen voor 'klimaat, natuur en mens' mogen niet van de economische conjunctuur afhangen, zei hij. Volgens Tusk is er nood aan 'wereldwijde solidariteit'.

Een cruciaal punt in de huidige onderhandelingen zal de vraag zijn hoe rijke landen zullen bijdragen in milieuvriendelijke technologie en geld voor de arme, opkomende landen. Die stoten vooral koolstofdioxide uit door de verbranding van fossiele brandstoffen.

Een jaar geleden werd op het eiland Bali een klimaatstappenplan vastgelegd, dat eindigt in december 2009 in Kopenhagen. De afgevaardigden van 192 landen die de VN-conventie over Klimaatverandering ondertekenden, hebben dus nog een jaar om nieuwe verbintenissen aan te gaan die de opwarming van de Aarde moeten tegengaan. De bedoeling is om de Verenigde Staten en de grote, oprijzende economieën bij te betrekken.

Enkel de 37 geïndustrialiseerde landen, met uitzondering van de Verenigde Staten, ondertekenden het Kyoto-protocol. Ze verbonden zich ertoe om de uitstoot van vervuilende stoffen terug te dringen in de periode van 2008 tot 2012.

De nieuw verkozen Amerikaanse president Barack Obama pleitte er als sinds zijn verkiezing op 4 november voor dat de Verenigde Staten zich opnieuw zouden engageren in de klimaatonderhandelingen.

Tijdens de slotdagen van de conferentie in Poznan is er ook een Europese top in Brussel. De Franse president Nicolas Sarkozy wil een Europees klimaatplan, maar verschillende lidstaten, waaronder Italië en Polen, hebben al laten weten dat zo’n plan te veel gaat kosten. dsl

Bron:
De Standaard
maandag 01 december 2008