PDA

Bekijk de volledige versie : Hersenen van pubers werken niet optimaal


Barst
12th September 2005, 15:38
Hersenen van pubers werken niet optimaal

Ouders weten uit ervaring al langer dat het onbegonnen werk is om te weten wat er omgaat in het hoofd van hun tegendraadse tiener. Nu blijkt echter dat die tieners net zo denken over hun ouders.

Volgens Britse wetenschappers zorgt een storing in de hersenen tijdens de puberteit er immers voor dat tieners geen emotie meer kunnen aflezen van het gezicht van volwassenen, waardoor ze zich tijdelijk gaan gedragen als jongere kinderen.

Hormonen
Volgens een onderzoeker van het Londense Institute of Child Health zorgen hormonale schommelingen ervoor dat kinderen in hun puberteit tijdelijk het vermogen verliezen om emoties te herkennen in de gelaatsuitdrukkingen van ouderen. Het bericht staat vrijdag in de krant The Independent.

De onderzoekers testten 600 kinderen tussen zes en zeventien jaar oud op hun vermogen om gelaatsuitdrukkingen te onderscheiden. Naarmate de kinderen ouder waren, nam dit vermogen toe. Enkel kinderen in hun puberteit (zowel jongens als meisjes) hadden het moeilijker om emoties te onderscheiden. Oudere kinderen leken dit vermogen te hebben herwonnen.

Biologisch bepaald
Vooral droefheid en boosheid zijn emoties die pubers moeilijk kunnen herkennen. "Ouders die hun pubers proberen op te voeden, kunnen zich afvragen of hun kinderen wel een woord verstaan van hetgeen ze proberen uit te leggen", aldus professor David Skuse. "Dit blijkt een storing te zijn in de ontwikkelingsfase van het brein. Het is niet cultureel, maar biologisch bepaald en uiteindelijk herstellen de hersenen zich".

Toch zijn kinderen niet enkel op 12- tot 14-jarige leeftijd blind voor nuances in gelaatsuitdrukkingen. Op zesjarige leeftijd kunnen kinderen ook moeilijk emotie aflezen van een gezicht, maar op dat ogenblik zijn het vooral jongens die er last van hebben. "Een op vijf jongens is op die leeftijd erger af dan de meeste meisjes", aldus nog Skuse. "Leerkrachten die ongehoorzame jongens op een subtiele manier terechtwijzen, bijvoorbeeld door opgetrokken wenkbrauwen, slagen niet in hun opzet omdat jongens deze signalen niet opvangen". (belga)


Weblog HLN, 09/09/05 21u28