PDA

Bekijk de volledige versie : 800 miljard dollar voor Amerikaanse economie


Hanne Vennekens
25th November 2008, 19:55
800 miljard dollar voor Amerikaanse economie

De Federal Reserve (Fed), het stelsel van Amerikaanse centrale banken, heeft een nieuw steunplan aangekondigd voor de Amerikaanse economie. De Fed wil voor 800 miljard dollar maatregelen nemen om leningen te stimuleren voor consumenten, huizenkopers en kleine bedrijven.

Hypotheken
Het plan bevat twee grote onderdelen. Het leeuwendeel, 600 miljard dollar, zal aangewend worden om onder meer de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Fredie Mac te ondersteunen. Beide staan sinds september onder staatstoezicht toen de Amerikaanse overheid beide instellingen van de ondergang moest redden.

Schuldpapier
Van die 600 miljard dollar gaan enerzijds 100 miljard dollar rechtstreeks naar het opkopen van schuldpapier uitgegeven door Fannie, Fredie of de Federal Home Loans Bank. Anderzijds wordt 500 miljard dollar aangewend om hypotheek-gerelateerde effecten op te kopen uitgegeven door Fannie, Freddie of zustermaatschappij Ginnie Mae.

Huis kopen
Dit eerste deel moet de kost en beschikbaarheid van krediet verbeteren voor mensen die een huis willen kopen, aldus de Fed. Dat moet de huizenmarkt in zijn totaliteit ondersteunen. Een tweede maatregel omvat tot 200 miljard dollar steun om consumentenkredieten en leningen door kleine bedrijven te ondersteunen, aldus de Fed. De steun, uitgegeven door de Fed van New York, gaat naar houders van effecten die ondersteund worden door recente leningen voor bijvoorbeeld studenten, auto's en kredietkaarten. (belga/gb)

bron : www.demorgen.be : http://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/507762/2008/11/25/800-miljard-dollar-voor-Amerikaanse-economie.dhtml
25.11.2008