PDA

Bekijk de volledige versie : Kinderen moeten zelf naar de rechter kunnen stappen


Margot Van Den Broeck
22nd November 2008, 15:17
Het voorbije schooljaar kreeg het Vlaams Kinderrechten-commissariaat 1.198 meldingen binnen van mogelijk onrecht tegen kinderen. De helft van de problemen spelen zich af in het gezin, een kwart op school, een tiende in de hulpverlening.


Het Kinderrechtencommissariaat bepleit in zijn jaarverslag een aantal hervormingen, die helaas al vroeger ook werden bepleit. Zo dringt het er eens te meer op aan dat minderjarigen op eigen initiatief naar de rechter zouden kunnen stappen. Nu kan dat niet, nu moeten hun ouders dat in hun plaats doen en dat kan soms heel moeilijk liggen.

Echtscheiding
Kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove wil bovendien dat bemiddeling bij echtscheiding verplicht wordt en dat de kinderen daarbij altijd worden gehoord. Nu is dat zeker niet zo.

Er is ook nog steeds geen vaste regeling om jongeren op scholen te schorsen en ze kunnen nog altijd niet overal in beroep gaan tegen slechte punten bij een examen of een toets.

Sportfederaties hebben nog niet overal een klachtenprocedure als een jongere wordt uitgesloten. En te veel dingen worden te snel als overlast gedefinieerd, zoals spelen op straat (skaten, voetballen…).

Bron :
www.gva.be
20 november 2008

Reactie :
Ik vind het heel belangrijk dat kinderen zelf naar de rechter kunnen stappen bij bijvoorbeeld zaken van mishandeling, verkrachting,… Ook in het kader van echtscheidingen vind ik het heel belangrijk, . Zo oefenen ouders heel vaak druk uit op hun kinderen omdat ze kost was kost willen dat het kind bij de vader of moeder blijft wonen. Juist daarom moet er zeker goed naar het kind geluisterd worden. Naar mijn mening moet er ook heel goed met het kind gepraat worden om te weten te komen wat het echt wil. Bovendien is een goede begeleiding noodzakelijk, want echtscheidingen zijn vaak heel traumatisch voor hen.

nathalie.laureys
23rd November 2008, 12:56
Dit lijkt mij een goed idee. Tot nu toe konden kinderen niet alleen naar de rechter stappen, waardoor er veel dingen verzwegen werden. Als de ouders graag hebben dat iets het daglicht niet ziet, kunnen de kinderen nu zelf naar de rechter stappen.

Ook wat echtscheidingen betreft is het belangrijk dat er naar de kinderen geluisterd wordt. De ouders gaan uit elkaar, maar het zijn de kinderen die van de ene ouder naar de andere moeten. Dus het is belangrijk dat de kinderen kunnen vertellen wat zij willen en bij welke ouder zij het meeste tijd willen doorbrengen.

Anne Van den Bosch
23rd November 2008, 16:23
Groot gelijk!!
Kinderen hebben recht om gehoord te worden... Blijven zitten met ernstige problemen kan gevolgen hebben voor hun toekomst! Zeker in het geval van mishandeling, misbruik, echtscheiding, ...
Hopelijk wordt er van deze situatie geen misbruik gemaakt! Ik kan me best inbeelden dat kinderen sneller naar de rechter zullen stappen dan nodig.

Anne

Hanne Jansen
23rd November 2008, 17:38
Ik vind ook dat er zo'n regeling zou moeten komen, want nog te veel minderjarigen worden geconfronteerd met onmenselijke situaties.
Langs de andere kant betwijfel ik erg of jongeren, indien de mogelijkheid er zou zijn, ook echt zelf naar de rechter zouden stappen. Voor volwassenen is de stap naar het gerecht vaak al te moeilijk, dus wat moet dat dan wel niet zijn voor minderjarigen!
Ik vind het dus een goed idee, al vraag ik me sterk af of het wel realistisch is...

Sofie Geerinckx
25th November 2008, 22:12
Het is zoals hier al wordt gezegd zeer belangrijk dat kinderen zelf naar de rechter kunnen stappen en dus gehoord worden. Volgens mij wordt er ongelooflijk veel verzwegen ten kosten van sommige kinderen. Daarom is het zo belangrijk dat een kind kan opkomen voor zichzelf. Maar dit gaat natuurlijk niet lukken in alle gevallen. Wanneer onrecht tegen kinderen echt niet mag uitkomen dan betwijfel ik dat de kinderen naar de rechter durven stappen.

Ook op gebied van echtscheidingen moet er verandering komen, want meestal wordt er gewoonweg niet naar de kinderen geluisterd en wordt er hen iets opgelegd waar ze misschien niet met akkoord gaan. Ouders denken misschien dat ze het beste doen voor u kind maar dit kan helemaal fout zijn. Daarom is het volgens mij belangrijk om te luisteren naar wat kinderen te zeggen hebben.

Francesco
15th December 2008, 21:36
Zelf heb ik een vriend gehad die naar mijn mening erg veel onrecht kreeg toegedaan door zijn stiefvader. Ik heb hem erg moeten aanmoedigen om dit aan te gaan geven. Uiteindelijk hebben hij en zijn twee broertjes alle moed bijeengeraapt en de stap gezet. Gelukkig maar, want nu vertoeft hun stiefvader mooi in de gevangenis.

Het leven kan voor kinderen echt keihard zijn wanneer ze dikwijls geslagen worden of misbruikt. Als, zoals in het geval van mijn vroegere vriend ook de moeder mee in het plot zit, kan praktisch geen volwassene je behelpen. Het kind zou daarom inderdaad zelf naar de rechter moeten kunnen stappen en het onrecht dat het gedaan is aan moeten kunnen geven.

Ik hoop dat er spoedig een wet voor gemaakt mag worden.

Kathleen Van Staeyen
15th December 2008, 21:51
Ik vind dat men deze zaak van twee kanten kan bekijken.

Langs de ene kant vind ik het positief dat de kinderen gehoord worden. Wanneer het gaat over een kind dat mishandeld wordt door de ouders, kan dit een probleem vormen. De mishandelende ouders gaan natuurlijk niet zelf naar de rechter stappen! Daarom moet de drempel verlaagd worden, zodat ook kinderen hun weg vinden naar de rechter.

Langs de andere kant vind ik niet dat kinderen altijd hun zegje MOETEN doen. Als het gaat over een echtscheidingszaak, kan je kinderen niet vragen om te kiezen tussen hun vader en moeder. Deze keuze kunnen ze onmogelijk maken. Dit wordt echter soms wel verlangd van de kinderen, waardoor de hele
(v)echtscheiding nog moeilijker wordt. Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders.