PDA

Bekijk de volledige versie : Tien stappen op weg naar zonnestroom


Barst
22nd November 2008, 15:00
Tien stappen op weg naar zonnestroom

1.Kijk naar uw dak. Begin bij het begin. De dakoriëntatie is van groot belang voor een goed rendement van fotovoltaïsche systemen (PV). Met een dak gericht van het zuidoosten tot het zuidwesten zit u goed. Een zadeldak moet een helling hebben tussen 10 tot 60 graden. Volgens Jo Neyens van de PV-sectorfederatie moeten we het in Vlaanderen niet zozeer hebben van de rechtstreekse, felle lichtinval van de zon maar van de regelmatige belichting het hele jaar door.

2.Schaduw is de grootste vijand. In onze contreien moet veel meer gelet worden op schaduw. Het is dus uitkijken in welke mate een schoorsteen, bomen en zelfs palen van de openbare verlichting het dakvlak overschaduwen. Schaduw op een zonnepaneel is zoals je voet op een tuinslang zette. Als de toevoer wordt beperkt, moet je het daarmee doen. Hoe groot die toevoerbron ook is.

3.Bestudeer uw elektriciteitsfactuur. Het overdimensioneren van een zonne-energiesysteem op uw dak is zeer af te raden. Het is dan ook absoluut nodig dat je weet hoeveel elektriciteit je jaarlijks verbruikt, inclusief de gratis stroom. Tegelijk moet er goed over nagedacht worden hoe het verbruik in de toekomst kan evolueren. De opbrengst van een investering in zonnepanelen is uitgesmeerd over twintig jaar. Dan kunnen bijvoorbeeld de kinderen al uitgevlogen zijn. Zoiets gaat meestal samen met een daling van het verbruik.

4.Check de voorwaarden in uw bouwvergunning. De Vlaamse overheid heeft de procedure voor de plaatsing van zonnepanelen gevoelig versoepeld. Het principe is dat zonnepanelen als dakbedekking worden bestempeld. Wie in een verkaveling woont, doet er goed aan de Verkavelingsvoorwaarden te checken.

5.Vergelijk zeker drie prijsoffertes. Aan installateurs van zonnepanelen geen gebrek. De webstek van de sectorfederatie BelPV telt bijna 80 leveranciers.

6.Vraag een referentielijst. Heel wat installateurs etaleren hun realisaties uitgebreid op hun website. Surfen maakt je al heel wat wijzer.

7.Opbouw of inbouw. Bij het kiezen van een fotovoltaïsch systeem maakt u best direct de keuze uit de twee mogelijke opstellingen. Ofwel de opbouw waarbij de zonnepanelen bovenop het dak komen, ofwel de inbouw in het dakvlak. Een recente studie van het Vito toont aan dat het verschil in opbrengst klein is. Opbouwsystemen leveren gemiddeld 2procent meer op. In de praktijk is het verschil verwaarloosbaar omdat vooral het aantal uren zonneschijn de opbrengst bepaalt.

8.Vraag een plaatsbezoek aan. De installateur kan pas een goede offerte maken als hij naar uw dak komt kijken. Al was het maar om in te schatten wat de gevolgen kunnen zijn op de opbrengst van schaduwinval.

9.Maak goede afspraken over de papiermolen. Wie staat in voor de aanvraag van de bouwvergunning, de groenestroomcertificaten en de keuring van de installatie? Een installatiebedrijf dat prat gaat op een goede dienstverlening neemt de papiermolen voor zijn rekening. Let er op dat de aanvraag voor de groenestroomcertificaten zo vlug mogelijk na de plaatsing gebeurt. Wil u in aanmerking komen voor de belastingaftrek, dan moet u erover waken dat de installateur een erkenningsattest kan afleveren.

10.Controleer periodiek de meterstand. Een aparte meter registreert de elektriciteitsproductie van uw zonnepanelen. De meterstand moet periodiek doorgegeven worden op de website van de Vreg, de Vlaamse regulator. Op basis van deze aangiftes krijgt u een vergoeding op uw bankrekening.


DS, 22-11-2008 (pse)

Barst
22nd November 2008, 15:02
Opletten voor verblinding


BRUSSEL - Fotovoltaïsche zonnepanelen op je dak zijn veruit de duurste energie-investering. Toch levert het dankzij de genereuze overheid meer geld op dan je er instopt. Het blijft echter opletten voor verblinding. Want er liggen wel enkele valkuilen op de weg naar de plaatsing van een fotovoltaïsch systeem (PV).


Er is in Vlaanderen een rush op zonnepanelen waarmee elektriciteit opgewekt wordt op gang gekomen.

Dankzij de groenestroomcertificaten, arato van 450 euro per 1.000 kilowattuur die geproduceerd wordt door de panelen, de fiscale aftrek tot maximaal 3.380 euro per jaar en de soms zeer royale subsidiëring vanuit de gemeente- en provinciebesturen kan het geld dat je erin stopt zeer makkelijk terugverdiend worden.

Met als resultaat dat een PV-investering op het dak van een bestaande woning al na 5 tot 9jaar volledig gerecupereerd is. Daarna blijft het nog jarenlang een zeer aantrekkelijke langetermijnbelegging. De 450 euro per 1.000 kilowattuur is immers voor twintig jaar gewaarborgd. Voor particulieren die zonnepanelen aanschaffen is er bovendien nog een extraatje. De PV-elektriciteit wordt in mindering gebracht via de meter.

Niet alleen de verbruikers hebben de weg gevonden naar zonnestroom. Het aantal bedrijven dat zich toelegt op de installatie van PV-systemen is sterk toegenomen. De ledenlijst van BelPV, de sectorfederatie van de bedrijven die gespecialiseerd zijn in fotovoltaïsche systemen, is sinds maart van20 naar bijna80 gegaan.

De snelle groei van de installatiesector brengt wel kinderziekten mee, erkent Jo Neyens van BelPV. Voor de PV-systemen is er al een internationaal kwaliteitslabel, maar er is dringend nood aan kwaliteitsbewaking van het installatiewerk zelf, verklaart hij. Tot eind 2007 was er een kwaliteitslabel. Maar het feit dat dit werd uitgereikt door de sectorfederatie zelf, stuitte op almaar meer tegenwind. Verongelijkte installateurs wreven de sectorfederatie aan tegelijk rechter en partij te zijn.

De afspraak is nu dat met de steun van de Vlaamse overheid een onafhankelijke kwaliteitsbewaking wordt opgezet die gefinancierd wordt met lidgelden vanuit de industrie. Een naam voor de kwaliteitsgarantie is er al. Dat is Quest. Maar het zal nog tot medio 2009 duren vooral de eerste labels ook effectief uitgereikt kunnen worden.

Wie het kwaliteitslabel wil halen, zal zijn klanten onder meer een dienst na verkoop en een minimumgarantie van twee jaar moeten aanbieden.

Jo Neyens beklemtoont wel dat het momenteel nogal meevalt wat de klachten over een slecht geïnstalleerde PV betreft. Hij steunt zich daarvoor op de ervaringen met de ombudsdienst van Ode Vlaanderen, de organisatie voor duurzame energie, waaronder BelPV valt. Meestal gaat het om kleine mankementen wegens een onzorgvuldige plaatsing.

Wat ook geregeld voor discussie zorgt, is de herkomst van de PV-systemen. Er worden in ons land ook meer en meer Chinese producten aangeboden. De prijsverschillen met de gevestigde merken zijn vrij aanzienlijk, erkent Jo Neyens van BelPV. De gemiddelde kostprijs van zonnepanelen bedraagt vandaag 5.500 euro per kilowattpiek, maar de Chinese zijn merkelijk goedkoper.

Het eerste werk voor wie wil investeringen in PV is te vragen naar het kwaliteitslabel. En verder moet volgens Neyens de klant voor zichzelf uitmaken wat hem het meeste vertrouwen inboezemt: een gevestigd merk of een licentieproduct uit China.

Er is overigens nog een tweede manier gevonden om de kostprijs gevoelig te drukken. Acties voor samenaankoop zijn populair. 'Daardoor zakte in sommige gevallen de prijs tot 4.500 euro per kilowattpiek', erkent Jo Neyens. Maar hij voegt er onmiddellijk aan toe dat kandidaat-investeerders zich niet mogen laten verblinden door de prijskortingen. Het grote gevaar is dat er bij dergelijke kortingen ingeboet wordt op de kwaliteit van de PV-systemen.

Tegelijk waarschuwt hij voor overinvesteringen. Particulieren doen er best aan om hun elektriciteitsverbruik goed in te schatten. Zoveel mogelijk PV op het dak heeft geen zin. De elektriciteitsopbrengst wordt onmiddellijk verrekend via het terugdraaien van de meter. Wie echter meer produceert dan hij of zij verbruikt krijgt geen vergoeding voor de overschotten.

In Vlaanderen zit je meestal goed met een PV-installatie met een vermogen van 2kilowattpiek. Dat staat gelijk aan zestien vierkante meter panelen op het dak. In Vlaanderen levert dat jaarlijks een productie van 1.700 kilowattuur op. Het gemiddelde budget voor zo'n installatie schommelt rond 12.000 euro.

Opmerkelijk is wel dat de meeste panelen geplaatst worden op bestaande woningen. Dat heeft veel te maken met de btw. Bij een installatie op een bestaande woning bedraagt de btw 6procent, bij nieuwbouw 21procent.

Deze hogere btw-voet zorgt ervoor dat het enkele jaren langer duurt vooraleer je de investering hebt terugverdiend. Gemiddeld zo'n 13jaar. Blijft ten slotte de vraag hoe lang de overheid nog op de huidige genereuze manier investeringen in PV stimuleert. De algemene verwachting is de Vlaamse overheid alvast vanaf 2010 de waarde van het groene stroomcertificaat van 450 euro zal terugschroeven. Jo Neyens van BelPV hoopt dat er vrij snel duidelijkheid komt over de aanpassingen. Om te vermijden dat de huidige rush op zonne-energie ontaardt in een stormloop richting installateurs om nog te kunnen profiteren van de huidige subsidie .

www.belPV.be

www.energiesparen.be


DS, 22-11-2008 (Pascal Sertyn)