PDA

Bekijk de volledige versie : Geen seks meer met een slavin


Barst
20th November 2008, 23:15
Geen seks meer met een slavin


BRUSSEL (AP, DS) - De Britse regering wil mannen bestraffen die seks hebben met gedwongen prostituees. Zelfs als ze niet weten dat de vrouw verplicht wordt zich te prostitueren.


Net voor hij zich uitkleedde, vroeg hij aan de prostituee 'By the way, doe jij dit met volle goesting?'

Dat is het scenario dat de Britse regering voor ogen heeft. Ze wil de strijd aanbinden tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. Daarom is ze van plan om bordeelbezoekers die gebruik maken van de diensten van een seksslavin, hard te bestraffen. Zelfs als de mannen -want het gaat toch vooral om mannen- er geen weet van hebben dat het meisje verplicht wordt zich te prostitueren, zijn ze toch strafbaar. Waarschijnlijk zullen ze vervolgd worden voor 'verkrachting'.

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door het parlement. Wellicht zal het volgende maand op de agenda staan.

De minister van Binnenlandse Zaken, Jacqui Smith, werd gisteren over haar voorstel door journalisten aan de tand gevoeld. Of het niet unfair was dat niets vermoedende mannen zouden worden gestraft? 'Ik zal u zeggen wat unfair is, namelijk dat in dit land vrouwen effectief in slavernij leven', zei ze op BBC. 'Er zou geen sprake zijn van exploitatie of vrouwenslavernij, als er geen vraag naar prostitutie zou zijn.' Smith legde uit dat het beleid vroeger op de aanbodzijde van de prostitutiemarkt was gericht en het nu tijd is om de vraagzijde in te perken.

De regering baseert zich op cijfers van de Londense politie die zegt dat zeven op de tien prostituees onder de knoet van pooiers of mensenhandelaars zitten.

Cari Mitchell van de English Collective of Prostitutes betwist die cijfers en zegt dat de meeste prostituees instemmen met de seks. Ze vreest dat vrouwen die vrijwillig in een bordeel werken de dupe van de maatregel zullen worden.

Het voorstel past in het beleid dat korte metten wil maken met prostitutie. Misschien wordt het binnenkort ook strafbaar om te betalen voor seks en zullen mannen die tippelende prostituees opzoeken, aan de schandpaal worden genageld. De regering overweegt namelijk om hun adres via de nummerplaat van de auto te traceren en een brief naar huis te sturen... Het is een nieuw staaltje van het 'name and shame'-beleid, dat er van uit gaat dat een morele straf minstens even effectief is als een boete of een celstraf.

De English Collective of Prostitutes reageert furieus op de voorstellen. Mitchell spreekt van een gevaarlijke morele kruistocht. 'Als ze de vraag naar prostitutie illegaal maken en de namen van klanten bekendmaken, dan zullen de mannen nog meer op hun hoede zijn en zullen de vrouwen verplicht worden om haastige beslissingen te nemen om aan geld te raken. Zeker nu er ons zware economische tijden te wachten staan, zou de regering de vrouwen beter helpen in plaats van het leven voor hen harder te maken.'

De huidige regeringsplannen om de prostitutie aan banden te leggen, staan haaks op de voorstellen die Labour vier jaar geleden deed. Toen wilde de regering 'tolerantiezones' in de red light districts invoeren waar prostitutie niet meer strafbaar zou zijn. Ze overwoog zelfs om kleine groepen vrouwen de toestemming te geven om een bordeel te openen, vanuit de idee dat de vrouwen elkaar konden beschermen. Het voorstel dat van de vroegere minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett kwam, werd door de toenmalige premier Tony Blair verworpen omdat hij, naar het schijnt, bang was voor vijandige reacties in de pers.

Toch is de huidige regering niet over één nacht ijs gegaan. Enkele ministers hebben een bezoek gebracht aan Nederland waar prostitutie zo goed als gelegaliseerd is en aan Zweden, waar de bezoeker als dader en de prostituee als slachtoffer worden behandeld.

Naar verluidt zou de regering voorstander zijn geweest van een totale ban op prostitutie, als ze daarvoor op de steun van de meerderheid van de bevolking kon rekenen. Maar uit een onderzoek dat de regering daarover had besteld, bleek dat 'slechts' 58procent van de bevolking een verbod op prostitutie zou goedkeuren, als dat de mensenhandel zou doen verminderen. Bovendien vreesde de regering dat zo'n maatregel, in een land waar naar schatting 90.000 prostituees werken, niet haalbaar zou zijn.


DS, 20-1-2008 (hco)

jan van hoogten
21st November 2008, 14:34
Vreemd gegeven toch, die prostitutie! Langs de ene kant denk ik bij het lezen van dit artikel direct aan economische kant van de zaak en dan lijkt het mij echt onredelijk van zulke dingen voor te stellen. Je neemt immers een heleboel dames hun broodwinning weg, stel dat je dit erdoor krijgt en dan ook nog eens het hele zaakje kunt controleren. Natuurlijk zal dit nooit lukken en zullen mensen die met deze dingen bezig zoals bij "matrouskas" nooit weg te krijgen zijn. Als je nu hoort in telefacts hoe sekstoerisme een handel op zich is in onze maatschappij zal je dus met hele andere maatregelen op de proppen moeten komen wil je dit zaakje aanpakken.

Misschien moet men eerder denken aan een vergemakkelijking van het "prostituee zijn." Zo kunnen prostituees hun werk misschien meer zelf in handen gaan nemen in plaats van afhankelijk te moeten zijn van een pooier.
Ik weet wel dat een heleboel vrouwen gedwongen in de prostitutie zitten en dus waarschijnlijk absoluut nooit gewild hebben dat ze ooit zouden seksen om hun brood mee te verdienen. Ze zullen dan ook nooit zomaar weg geraken bij de pooier en zo blijft de misérie natuurlijk duren.

Langs de andere kant zijn er natuurlijk ook vrouwen die bewust hun lichaam gebruiken als lucratief zaakje en zo een extra cent verdienen om bijvoorbeeld hun studies te betalen of weet ik wat nog allemaal... Wat er daar in het zwart gebeurt heeft nu waarschijnlijk niet echt te maken met de problematiek die men wil aanpakken. Wat het echter wel toont is wat onze maatschappij tegenwoordig is: een door seks geobsedeerde ruimte waarin mensen die dus niet simpelweg ertoe komen seks te hebben zich misschien echt gaan voelen alsof ze iets missen in hun leven en dan is prostitutie natuurlijk een mogelijkheid... Of het dan goed of slecht is daar kan je natuurlijk weer over uitwijden maar volgens mij is het in sommige gevallen te beschrijven als "gedwongen door onze samenleving!"

Coleta
9th December 2008, 22:10
Ik dacht ook meteen aan de economische kant van de zaak. Er gaan zeer veel dames hun job verliezen en ergens anders werk moeten zoeken. Velen hebben misschien geen diploma en gaan helemaal niet snel werk vinden. Het is toch ook niet de bedoeling om meer werklozen te hebben? Er zijn trouwens ook vrouwen die er volledig zelf voor gekozen hebben om prostituee te worden. Zoals Jan Van Hoogten al zei, kan men er misschien beter voor zorgen dat prostituees niet meer onder toezicht van een pooier staan, maar meer afhankelijk te werk gaan. De kans is al veel kleiner dat prostituees ongewild deze job beoefenen. Men zou hier dan streng op moeten toekijken en zo vele vrouwen die dit gedwongen doen kunnen helpen.

Daarbij komt dan ook nog eens dat het beroep prostituee ook wel positieve kanten heeft, die men vaak wel eens vergeet. Er zijn nu eenmaal mensen die meer nood hebben aan seks en deze niet altijd vinden. Wanneer er geen prostituees meer zouden zijn, zouden mannen misschien sneller vrouwen verkrachten om aan hun trekken te komen. Is dat dan wat we willen? En ook: hoe zit het met invaliden of mensen met het syndroom van Down? Zij kunnen nu 'geholpen' worden door prostituees terwijl zij anders er misschien alleen maar kunnen van dromen.. Ik heb nog niet zo lang geleden iets gelijkaardigs op tv gezien. Mensen met het syndroom van Down kregen een keer per week de kans om alleen te zijn met een prostituee.

Ik vind het dus geen goed idee om korte metten te maken met de prostitutie, aangezien er ook vele voordelen aan verbonden zijn. Wel is het een goed idee om gedwongen prostitutie tegen te gaan, maar dit moet ook op een andere manier kunnen, zonder prostitutie volledig te bannen.