PDA

Bekijk de volledige versie : 06/11 Schimmel uit regenwoud kan beste biobrandstof worden


Anne Van den Bosch
19th November 2008, 15:31
06/11 Schimmel uit regenwoud kan beste biobrandstof worden

In het regenwoud van Patagonië, in het zuiden van Latijns-Amerika, hebben wetenschappers een unieke schimmel ontdekt die de belangrijkste ingrediënten van diesel produceert. De schimmel kan mogelijk een heel nieuwe vorm van groene energie worden.


“Dit is het eerste organisme dat zo’n belangrijke combinatie van brandstofingrediënten blijkt te produceren”, zegt Professor Gary Strobel van de Universiteit van Montana in een persbericht. “De schimmel kan die stoffen zelfs produceren uit cellulose, een betere bron van biobrandstof dan eender wat we toch vandaag gebruiken.”

De schimmel kreeg de naam Gliocladium roseum en produceert een aantal verschillende molecules die de bouwstenen van diesel vormen. De onderzoekers noemen de nieuwe vorm van diesel “mycodiesel”.

“De schimmel leeft in de Ulmoboom in het regenwoud van Patagonië”, legt Strobel uit. “We waren er op zoek naar nieuwe schimmels en waren erg verrast toen we de gasproductie van deze nieuwe soort onderzochten. Uit ons onderzoek bleek dat de schimmel een hele reeks brandbare stoffen produceerde. Toen we hem in het laboratorium lieten groeien, produceerde hij stoffen die zelfs nog beter leken op de diesel die we gebruiken in onze auto’s.”


BRON: http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/default.asp?art={5E7BEA5F-6518-4A7F-B39D-50B91D898C2D}

KRITIEK:
Dit is wel een mooie ontdekking, vind ik! Hopelijk lukt het om hiermee een kleine bijdrage te leveren aan de huidige toestand van ons milieu!
Misschien is het niet mogelijk om het als dagelijkse brandstof aan te schaffen, de kostprijs zal wel duur zijn.
Maar zou het geen oplossing zijn dat alle vrachtwagens met dit soort alternatieven op de proppen moeten komen?

jan van hoogten
19th November 2008, 18:09
Klinkt inderdaad mooi, natuurlijk zitten we dan wel met een vervanger van en echt geweldig voor ons milieu is dat natuurlijk niet. Het zou eerder een manier zijn om ons dreigend olietekort aan te vullen. Of zie ik dat hier verkeerd? Ik veronderstel dat als het lijkt op diesel het ook de slechte gassen bij verbranding zal meebrengen wanneer het gebruikt zal worden als brandstof voor auto's of andere verbrandingsmotoren?
Misschien toch nog maar eens verderzoeken naar echte milieuvriendelijke schimmels met geweldige energetische aspecten...