PDA

Bekijk de volledige versie : Anciaux maakt lessen Nederlands voor Brusselaars gratis


Barst
18th November 2008, 21:14
Anciaux maakt lessen Nederlands voor Brusselaars gratis


BRUSSEL - Vlaams minister van Brussel, Bert Anciaux (Vl. Pro) heeft de lessen Nederlands voor Brusselaars gratis gemaakt. In tegenstelling tot Vlaanderen kwamen anderstaligen in Brussel moeilijker in aanmerking voor een vrijstelling van betaling. Dat verklaarde Anciaux dinsdag.


Heel wat anderstaligen volgens een cursus Nederlands als tweede taal (NT2). Ongeveer een kwart van alle cursisten NT2 in het Vlaamse volwassenenonderwijs komt uit Brussel.

Sinds de omvorming van het volwassenenonderwijs in september 2007 moeten alle cursisten in het Vlaamse volwassenenonderwijs 50 eurocent per lesuur betalen.

Terwijl in Vlaanderen vele anderstaligen in aanmerking komen voor een vrijstelling, gelden er volgens Anciaux in Brussel andere regels. Zo is een cursus inburgering bijvoorbeeld niet verplicht. Ook de samenwerking met de Brusselse OCMW's verliep niet altijd even vlot.

Eind juli besliste minister Bert Anciaux om te voorzien in een structurele oplossing en middelen vrij te maken voor de cursisten Nederlands in Brussel. Het totale budget bedraagt 404.000 euro.

'Nederlands leren is een basisrecht. We moeten de drempels dan ook zo laag mogelijk houden. Met deze sociale maatregel wil ik er dan ook voor zorgen dat elke Brusselaar onze taal kan leren', aldus de minister.


Blog DS, 18-11-2008 (avb)