PDA

Bekijk de volledige versie : Leugen over maagdelijkheid houdt huwelijk niet tegen


Barst
18th November 2008, 20:49
Leugen over maagdelijkheid houdt huwelijk niet tegen


DOUAI - In Frankrijk heeft een hof van beroep een huwelijk erkend dat eerder was geschorst omdat de bruid geen maagd meer was.


Het hof van beroep van Douai is van mening dat maagdelijkheid geen voorwaarde voor een huwelijk kan zijn. Het verwerpt daarmee de uitspraak van de rechtbank van Rijsel die in september het huwelijk tussen twee moslims had geschorst omdat tijdens de huwelijksnacht bleek dat de vrouw gelogen had toen ze eerder had gezegd dat ze geen maagd meer was. De rechtbank van Rijsel had geoordeeld dat de bruid haar toekomstige echtgenoot had misleid door te zeggen dat ze voldeed aan zijn eis dat ze maagd moest zijn, en schorste het huwelijk wegens 'een fout in de essentiële karaktereigenschappen van de partner'.

Maar het hof van beroep is van mening dat de leugen niet betrekking had op een essentieel kenmerk en dus geen reden kan zijn om een huwelijk te annuleren.

De eerdere schorsing van het huwelijk had veel commotie veroorzaakt, omdat vele Fransen vonden dat de rechtbank zich had geschikt naar de moslimwaarden waardoor moslims zich in het vervolg op een rechterlijke uitspraak konden baseren als ze eisten dat hun bruid maagdelijk was.

De advocaat van de bruidegom is verontwaardigd door de uitspraak van het hof van beroep over wat hij 'het binnendringen van de seculiere waarden in de privésfeer' noemde. Hij vond dat de individuele vrijheden bedreigd waren.

Ook de advocaat van de bruid is niet tevreden. Hij had ook om de schorsing van het huwelijk gevraagd omdat hij vond dat de echtgenoot geen respect voor zijn echtgenote had getoond, terwijl dat tot de huwelijksverplichtingen behoort.

De partners, die nu tegen hun zin toch getrouwd blijken te zijn, zijn van plan om een gewone echtscheiding aan te vragen. Hoewel ze vinden dat een echtscheiding toch niet hetzelfde is als een annulering van hun huwelijk.

De organisatie Ni putes ni soumises is opgelucht na de uitspraak van het hof van beroep. Zij vreesde dat de eerdere beslissing tot schorsing van het huwelijk van invloed zou zijn op vele moslima die op jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt omdat hun mannen eisen dat ze maagd zijn.


DS, 18-11-2008 (hco)

Anne Van den Bosch
18th November 2008, 22:17
Ik vind het erg dat hier zo'n taboe rond is. Ik begrijp dat hun geloof het niet toelaat om de maagdelijkheid te verliezen voor het huwelijk. Ik kan er ook inkomen dat mannen graag hebben dat hun vrouwtje nog 'rein' is, maar op de dag van vandaag is dat bijna niet meer mogelijk... Zeker niet als ze in onze samenleving komen leven, hier is de relationele omgang gewoon anders dan aan de andere kant van de Middellandse Zee.
Wat tegenwoordig wel kan, is het herstellen van het maagdenvlies. Dit is een operatie die gebeurt in het daghospitaal.
Op die manier kunnen meisjes die schrik hebben van hun toekomstige echtgenoot, toch weer 'maagd' worden.
Ik vind het alleen erg dat het 'moet' gebeuren, want als je op zo'n jonge leeftijd al schrik hebt van je toekomstige echtgenoot, waarmee je dus nog niet eens getrouwd bent... tot wat zal het dan leiden na het huwelijk??

Anne