PDA

Bekijk de volledige versie : Hogeschoolstudenten: vals veiligheidsgevoel


Barst
8th September 2005, 03:40
Hogeschoolstudenten hebben vals veiligheidsgevoel


DIEPENBEEK - Een op de drie hogeschoolstudenten zegt het jongste jaar minstens een keer onder invloed van alcohol gereden te hebben. Dat blijkt uit een bevraging van het Steunpunt Verkeersveiligheid in Limburg. Jongeren beseffen de gevaren van alcohol, maar willen geen strengere limiet specifiek voor jonge bestuurders. Ook minister Landuyt voelt daar niets voor.


ONDERZOEKSTER Karin Van Vlierden van het Steunpunt Verkeersveiligheid deed een rondvraag bij 270 studenten van de Provinciale Hogeschool Limburg. Zij wilde de ervaring met en de attitude tegenover alcohol achter het stuur in die doelgroep nagaan.

Aanleiding was een voorstel van de Europese Commissie om de toegelaten grens van alcohol in het bloed voor jongeren te verminderen van 0,5 naar 0,2 promille. De Commissie argumenteert dat jongere bestuurders nog te weinig rijervaring hebben waardoor de negatieve effecten van alcohol bij hen sterker zijn. Verschillende wetenschappelijke studies ondersteunen dat. Zo zou hun ongevallenrisico vier keer zo hoog liggen.

Uit haar bevraging leert Van Vlierden dat de studenten zich niet of nauwelijks bewust zijn van dat hogere risico. Toch kennen ze allemaal de schadelijke effecten van alcohol en weten ze dat die al na twee glazen kunnen optreden. Echt onveilig voelen ze zich echter pas na véél drinken. Dat noemt Van Vlierden een ,,vals veiligheidsgevoel''. Een op de drie van de studenten gaf toe het afgelopen jaar minstens een keer onder invloed achter het stuur gekropen te zijn (zie tabel) .

Dit drinkgedrag rijmt niet met hun beweringen dat ze het voertuig thuis laten als ze van plan zijn te drinken (71 procent zegt dat) of dat ze geen alcohol drinken als ze moeten rijden (32 procent). 45 procent reed wel eens mee met een bestuurder die te veel op had.

Slechts 35 procent is voorstander van een lagere wettelijke alcohollimiet voor jonge bestuurders. Maar als die lagere grens voor iedereen geldt, is 62 procent wel voor. Ook opmerkelijk: vier op de tien kunnen zich scharen achter een rijverbod na de minste alcoholconsumptie.

Opvallend in de enquête is dat de studenten om meer alcoholcontroles vragen (77 procent) en voor zes op de tien mogen de straffen strenger. Een inbeslagname van het voertuig of een intrekking van het rijbewijs komt bij deze doelgroep het hardste aan. Alternatieve straffen maken het minste indruk.

De druk van ouders en vrienden noemen studenten de beste preventie. Bob is ook goed ingeburgerd. De onderzoekster zegt dat er nog preventie-potentieel zit in getuigenissen van verkeersslachtoffers, beter gepromote alternatieve vervoermiddelen en in ,,verantwoordelijke bedieningspraktijken in de horeca''.

De Staten-Generaal voor de Verkeersveiligheid suggereerde in 2002 de 0,2 promille voor jongeren. Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) is geen voorstander: ,,Op alcoholgebruik staat geen leeftijd. Ik ben niet van plan de limiet voor jongeren te verlagen.''


08/09/2005 Tom Ysebaert

©Copyright De Standaard