PDA

Bekijk de volledige versie : Surfen op andermans netwerk is diefstal


Barst
15th November 2008, 15:44
Surfen op andermans netwerk is diefstal


DENDERMONDE - Zonder toelating gebruik maken van het draadloos netwerk van een ander is niet onschuldig.


Wie heeft er nog nooit op het internet gesurft via het netwerk van een ander? Het valt elke dag waarschijnlijk tientallen keren voor, maar als dat gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van het netwerk ben je goed en wel strafbaar.

De correctionele rechter in Dendermonde heeft gisteren een duidelijke waarschuwing de wereld ingestuurd. 'Externe hacking van een draadloos netwerk moet worden beschouwd als een vorm van diefstal.'

De 22-jarige man die er terechtstond, werd schuldig verklaard 'omdat hij zich toegang had verschaft tot een informaticasysteem toebehorend aan een derde zonder dat hij daarvoor over een machtiging beschikte'.

'Ik weet dat het zich elke dag voordoet', zegt Luc Beireins, chef van de Computer Crime Unit van de federale politie. 'De meeste mensen denken ook: wat is daar nu verkeerd aan, wie berokken ik er schade mee? Maar de wet is klaar en duidelijk. Als je geen toestemming hebt om het computernetwerk van een ander te gebruiken, ben je strafbaar. Ik kan de aanklager in dit proces volgen. Mensen moeten zich bewust zijn van het risico.'

De feiten dateren van april dit jaar. Het is ook de eerste keer dat het openbaar ministerie een externe hacker voor de strafrechter brengt. De jongeman, Krzystof P., had het ongeluk dat de politie hem betrapte in zijn auto met zijn laptop, terwijl hij aan het chatten was. Hij was wel doelbewust naar de Margrietstraat in Meerdonk (Sint-Gillis-Waas) gereden, omdat hij wist dat hij op die plaats zonder wachtwoord toegang tot het internet kon krijgen. Het was ook niet de eerste keer dat hij dat deed. Volgens zijn verklaring was hij al een drietal keer eerder naar die plaats gereden om er draadloos te internetten. Hij zei nog 'dat hij dacht dat het om een publiek toegankelijke lijn ging en dat iedereen van dit netwerk gebruik kon maken'. Misschien doorzichtig, maar een excuus dat velen zouden inroepen als ze met zo'n aanklacht geconfronteerd worden.

De jongeman riskeerde drie maanden tot een jaar gevangenisstraf, een zware straf in verhouding tot de feiten. Dat vond ook de strafrechter in Dendermonde. Hij verklaarde de 22-jarige P. schuldig, maar verleende hem de gunst van de opschorting.

Externe hacking is een vorm van diefstal, zegt de rechter onomwonden. Hij vindt dat de samenleving een duidelijk signaal moet geven. 'Niet alleen verschaft men zich ongeoorloofd toegang tot een netwerk, men ontneemt ook downloadcapaciteit aan de eigenaar van het netwerk. Dergelijke vorm van informaticacriminaliteit verstoort op ernstige wijze een normaal internetverkeer en noopt tot steeds meer beveiligingsmaatregelen.'

Die laatste opmerking is belangrijk. Het is niet de eigenaar van het draadloos netwerk die nalatig is geweest en het misbruik van zijn netwerk heeft uitgelokt door het niet te beveiligen. De verantwoordelijkheid ligt bij de hacker. Het is alsof hij huisvredebreuk pleegt in de virtuele wereld.

De veroordeelde jongeman krijgt weliswaar geen boete of celstraf, ook niet met uitstel. Hij heeft vast werk en had ook een blanco strafregister. De schuldigverklaring is volgens de rechter vooral bedoeld om hem 'aan te sporen voortaan de wetgeving rigoureus na te leven'. Het is een les voor hem - de jongeman is zijn harde schijf kwijt - en voor ieder van ons.

Luc Beirens van de Computer Crime Unit denkt dat de uitspraak mensen kan sensibiliseren. 'Gebruikers van een draadloos netwerk staan te weinig stil bij de gevaren van een niet beveiligd netwerk. Ook criminelen maken hier misbruik van, omdat ze zo geen sporen achterlaten. De politie is al enkele keren binnengevallen bij mensen, die bijvoorbeeld verdacht worden van de verspreiding van kinderpornografie via het internet. Uiteindelijk blijken ze onschuldig te zijn, maar hebben ze wel hun netwerk niet voldoende afgeschermd.'

Tips voor de beveiliging van een draadloos netwerk op
www.bipt.be


DS, 15-11-2008 (Filip Verhoest)