PDA

Bekijk de volledige versie : Vrouwen kunnen betere leiders zijn dan mannen


Sanne Wauters
14th November 2008, 14:13
[SIZE=3]Vrouwen kunnen betere leiders zijn dan mannen [/SIZE]

Vrouwen zouden betere leiders kunnen zijn van hedendaagse organisaties dan hun mannelijke collega's. Dat blijkt uit een studie van human resources consultancy-bureau Hudson. Toch blijft het voor vrouwen zeer moeilijk om door te stoten naar de top.

Vrouwen slagen er nog altijd alleen maar in om door te stoten naar senior posities binnen organisaties als zij bereid zijn een "mannelijke" leiderschapsstijl aan te nemen of te imiteren. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat vrouwelijke leiders persoonlijkheidstrekken hebben die de tegenpool vormen van vrouwen in het algemeen.

"Hard" en "koud"
"Vrouwelijke leiddinggevenden worden geconfronteerd met een waar dilemma rond hun identiteit: als ze zich gedragen zoals een typisch mannelijke leidinggevende, worden ze beschouwd als "hard" en "koud", omdat hun gedrag niet overeenstemt met het stereotiep van de vrouw. Als ze een typisch vrouwelijke houding aannemen, worden ze beschouwd als minder bekwaam, omdat typisch mannelijke persoonlijkheidstrekken nog steeds als meer doeltreffend worden beschouwd", zegt Etienne Van Keer, Executive Director R&D Europe bij Hudson.

In het licht van de crisis waarschuwt Hudson ervoor dat verschillende organisaties terug de focus zullen leggen op "mannelijke eigenschappen zoals besluitvaardigheid, overtuigingskracht en leiderschap".

Openheid, zin voor overeenstemming
"Het baart ons zorgen dat bedrijven terug zouden kiezen voor een kortetermijnvisie die de dominantie van mannen over vrouwen versterkt in een poging om beter te slagen in een periode van recessie. Dit zou niet alleen de effecten van het langdurige streven naar gelijkheid teniet doen, het zou ook nadelig zijn voor de organisatie zelf. Ons onderzoek toont immers aan dat vrouwen betere leiders zouden kunnen zijn dan mannen, als men hen toelaat op hun eigen sterke punten te bouwen: openheid, zin voor overeenstemming en aanpassingsvermogen", aldus Christine Raynoud, CEO van Hudson Europa.

De studie van Hudson werd afgenomen bij meer dan 65.000 mensen en vestigt de aandacht op de verschillen in gedrag en leiderschapsstijl tussen mannen en vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën en posities. (belga/mvdb)

De morgen: 14/11/2008


We zien toch duidelijk dat tegenover vroeger steeds meer vrouwen kiezen om te gaan werken. En ze willen ook duidelijk meer carričre maken. Niet alle vrouwen kiezen voor het gezinspatroon van vroeger. Vroeger dacht men meer in de richting van: ‘huisje, tuintje, kindjes’. Tegenwoordig is dit veel minder aanwezig bij vrouwen. Ze kunnen nu ook verder studeren en kunnen carričre maken. Vele vrouwen willen dat dan ook graag doen. Ze worden veel zelfstandiger en minder afhankelijk van mannen. Daarom is het nog steeds een vorm van discriminatie om te zeggen dat vrouwen veel minder bekwaam zijn om leiders te worden. Wanneer ze er volledig willen voor gaan, zullen ze er ook alles aan doen om hun doel te bereiken. En het dan erg teleurstellend om te moeten horen dat er vlugger voor mannen gekozen zou worden als het gaat over leiderschap. Ook de besluitvaardigheid, vrouwen kunnen immers ook besluiten nemen in functie van, en zij kunnen ook verantwoordelijkheid dragen voor.