PDA

Bekijk de volledige versie : Bom onder oudste politieke partij van NL...


Barst
8th September 2005, 00:14
Rechter schrapt subsidie SGP - ’Partij doet aan vrouwendiscriminatie’


De overheid mag de SGP - 'Steng Gereformeerde Partij' - geen subsidie geven zolang deze partij vrouwen uitsluit van het recht om zich te laten kiezen in gemeenteraad of Tweede Kamer.

Met deze uitspraak heeft de Haagse rechtbank gisteren een bom gelegd onder het voortbestaan van de oudste politieke partij van Nederland (1918). In een vraaggesprek met Trouw zegt partijvoorzitter Kolijn dat hij het vonnis van de rechter beschouwt als een regelrechte bedreiging van het voortbestaan van zijn partij. Dat vrouwen alleen buitengewoon lid konden zijn en daarmee uitgesloten waren van een plek op de SGP-kandidatenlijst bij verkiezingen was weliswaar vaak onderwerp van discussie, maar nog nooit aanleiding om de partij (financieel) aan te pakken.

In de rechtszaak die een aantal organisaties onder aanvoering van het Clara Wichmann proefprocessenfonds heeft aangespannen tegen de Nederlandse overheid, is dat nu wel gebeurd. Het fonds stelde dat door het geven van subsidie aan de SGP de staat meewerkte aan discriminatie van vrouwen in plaats van ertegen te strijden, zoals het ook door Nederland ondertekende internationaal Vrouwenverdrag voorschrijft.

De Haagse rechtbank heeft de organisaties daarin gelijk gegeven en de staat verboden de SGP-kas nog langer te vullen. De partij hoeft het over dit jaar ontvangen geld niet terug te geven, maar de staat mag de SGP in 2006 niet opnieuw subsidie geven. Althans, als de uitspraak van de Haagse rechtbank overeind blijft. Minister Remkes (VVD) van binnenlandse zaken gaat vrijwel zeker in hoger beroep tegen het vonnis. Reden daarvoor is dat de rechter naar zijn idee een principiële uitspraak heeft gedaan in de verhouding tussen de staat en de interne gang van zaken in een politieke partij.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt het volkomen terecht dat de rechter het non-discriminatiebeginsel het zwaarst heeft laten wegen. Volgens een woordvoerster van de Tweede Kamer hoeft de SGP-fractie niet te vrezen voor verlies van haar budget.

In een parallel aan deze rechtszaak lopende procedure kreeg het Clara Wichmann proefprocessenfonds ongelijk. Het had geëist dat de rechter de SGP zou opdragen om de statuten aan te passen, zodat vrouwen volwaardig lid, met passief kiesrecht, zouden kunnen worden. Die vordering heeft de rechter afgewezen. Zonder op de inhoud van de eis in te gaan oordeelde hij dat het Clara Wichmann proefprocessenfonds, anders dan individuele SGP-vrouwen, geen belang had in deze zaak.


Trouw, 08-09-2005