PDA

Bekijk de volledige versie : Recht flagrant in dienst van onrecht


Barst
7th September 2005, 15:41
Nederlander 4 jaar in cel omdat parket DNA achterhield


In Nederland is beroering ontstaan nadat in een televisieprogramma het Openbaar Ministerie (OM) ervan is beschuldigd ontlastend bewijs te hebben achtergehouden in de zogenaamde parkmoord. Een man heeft zodoende vier jaar onschuldig in de cel gezeten.

Maandag meldde het programma Netwerk dat uit een DNA-onderzoek zou zijn gebleken dat Cees B. onmogelijk de moordenaar kon zijn van Nienke Kleiss. Het parket zou dat hebben geweten, maar vervolgde de man toch. Hij kreeg achttien jaar cel. Na vier jaar te hebben gezeten kwam hij vrij, omdat iemand anders de moord had bekend.

"Onmiskenbare fouten"
In een reactie zei het OM tegenover het televisieprogramma Nova geen DNA-bewijs te hebben achtergehouden, maar gaf het toe dat er "onmiskenbaar fouten zijn gemaakt in deze zaak". Mogelijk heeft het Nederlands Forensisch Instituut bepaalde sporen niet vermeld omdat het bijvoorbeeld "ruis" zou zijn, aldus het OM. Dat bewijsmateriaal belandt dan niet in het strafdossier.

Onafhankelijk onderzoek
Minister van Justitie Jan Piet Hein Donner wacht een al opgestart onafhankelijk onderzoek af. Hij heeft wel van het parlement een brief gekregen waarin hij wordt aangemaand binnen de week opheldering te geven. De politievakbond ACP zei vaker signalen te krijgen dat het OM ontlastend bewijs uit strafzaken zou houden.

Schadeclaim
Cees B. is zelf "woest" op het Openbaar Ministerie. Hij bereidt met zijn advocaten een schadeclaim voor van mogelijk 1,5 miljoen euro. Zijn raadslieden bereiden ook een aangifte voor tegen "alle leden van het Openbaar Ministerie die wetenschap hebben gehad van het opzettelijk achterhouden van ontlastend bewijsmateriaal voor hun cliënt". (belga)


Weblog HLN, 07/09/05 14u44