PDA

Bekijk de volledige versie : Speelgoed kan uw kind doof maken


Gitte Leenaerts
13th November 2008, 11:35
13/11 Speelgoed kan uw kind doof maken

Uit een onderzoek naar speelgoed met geluidjes blijkt dat 93 procent onveilig is en gehoorschade kan veroorzaken als het naar het oor wordt gebracht. Bij 86 procent is het risico zelfs erg groot omdat het speelgoed meer dan 100 decibel (dB) produceert.


De socialistische mutualiteit De VoorZorg liet populair speelgoed dat geluid produceert testen door een audioteam van hoorapparatenspecialist Lapperre.

Conclusie: baby’s, peuters en kleuters kunnen blijvende gehoorschade oplopen door té luidruchtig speelgoed.

Speelgoedboor
Eén populaire speelgoedboor produceert zelfs 140 dB, de geluidssterkte van een opstijgend vliegtuig. En toch heeft ook dit boortje de Europese CE-veiligheidsmarkering.

“Europa legt de maximumnorm voor speelgoed voor kinderen tot 14 jaar op 90 dB, maar dat is enkel veilig zolang het op 25 centimeter afstand blijft. Typisch voor kinderen is juist dat ze alles naar hun oor brengen om goed te luisteren”, aldus Sylvia Pardon van De Voor- Zorg.

“In het geval van dat boortje kan dit al na enkele seconden onherstelbare gehoorschade veroorzaken. Zelfs beertjes met wiegeliedjes kunnen doofheid veroorzaken als uw kind er bijvoorbeeld op inslaapt.”

Het socialistisch ziekenfonds vraagt nu een strengere normering.


13/11 GVA

MinkeVanHoof
13th November 2008, 16:37
Zoals sommige wel weten of niet weten, mijn (toekomstige) schoonfamilie woont in Engeland.
Mijn (toekomstige) schoonzus is vorig jaar op 11 september bevallen van een meisje. In de zomer heb ik daar veel mee gespeeld. Zij kreeg een nieuwe speelgoedtelefoon dat dan ook geluid maakte.
Wat mij verbaasde was dat er een opmerking op de doos stond: het geluid dat je nu kan testen is niet hoe hard u kind het zal horen. Eens je de telefoon uit de doos haalt moet je een sticker af de telefoon trekken en dan gaat het geluid van de telefoon helemaal niet meer zo luid als dat het deed in de winkel.
Het was blijkbaar getest op hoe luid een kind het kon verdragen en het niet schadelijk was. Want kinderen houden telefoons zeker tegen hun oor. Maar omdat het in winkels altijd redelijk rumoerig is kan je in de winkel de telefoons testen en zal het geluid veel luider zijn dan wanneer je het aan je kind geeft.

Ik heb het hier in België nog niet tegengekomen, maar ik hoop dat dat toch wel gaat gebeuren. Het is inderdaad niet goed voor het kind en geloof me een hele dag met hetzelfde geluid, dat is om zot van te worden. Dus liever wat stiller :D, zoals die telefoon, die hoor je bijna niet wanneer je een paar meter van het kind af zit.

Eveline.Vanderheijden
13th November 2008, 18:21
De Europese Unie is de maatregelen van veiligheid van speelgoed aan het herzien, maar goed ook. Speelgoed moet veilig zijn. We kunnen kinderen niet tegen alles beschermen, maar we kunnen ons best doen en speelgoed zo veilig mogelijk maken. Het geluid bijvoorbeeld, dit moet toch opvallen. Volwassenen merken toch op wanneer een speelgoedje te luid is voor het kind (ze zullen zelf ook wel eens er mee bezig zijn).

Maar ik denk dat gehoorproblemen sneller veroorzaakt kunnen worden door het uitgaan. Een artikel dat ik vond:


Willen we dit wel horen? Al na één nachtje disco is er bij 90 procent van de clubbezoekers beginnende gehoorschade. Dat is op zijn minst onheilspellend.

Britse wetenschappers deden het onderzoek in opdracht van het Koninklijke Nationale Doveninstituut (RNID). Aan het onderzoek namen 1.400 Britten tussen 16 en 30 jaar deel. Slechts drie procent van hen draagt regelmatig oordopjes. De meesten beschouwden oordopjes als "te medicinaal" en/of "niet esthetisch".

Het instituut ontkent overigens dat door de oren te beschermen muziek minder gesmaakt kan worden: de dopjes filteren alleen de schadelijke frequenties.

(bron: Belga)

Ook in ons land vind ik de muziek vaak te luid staan. Ik hoop dat ze in de toekomst hier ook iets aan gaan doen...

karenwolput
18th November 2008, 13:23
Ik ben niet zo thuis op de speelgoedmarkt, maar wat Minke daar aanhaalt, vind ik wel iets moois... Het is inderdaad zo dat het in de winkel vaak rumoeriger is, enig nadeel vind ik dan wel dat je als ouder niet kunt horen hoe luid het dan wel gaat, want het is toch belangrijk dat je dit zelf even kan testen voordat je het speelgoed aan je kind geeft.

Over dat uitgaan, tja, dat is voor iedereen reeds bekend, maar niemand zegt dat je naar een feestje moet gaan hé... Als je een kind een telefoon geeft, gaat dat automatisch naar het oor, dus dat kind kan niet uitmaken of hij het nu wou of niet... Na een keer schrikken, zal het kind het speelgoed waarschijnlijk niet meer nemen.

jan van hoogten
18th November 2008, 16:48
Wat ik zéér vreemd vind is dat hier nog niets gezegd wordt over de schadelijkheid van een der meest populaire speeltjes: de GSM en de MP3 speler. Tegenwoordig heeft bijna iedereen er eentje in zijn bezit. Ofwel een speciale MP3 speler, ofwel heeft de GSM een functie voor muziek te kunnen beluisteren die je er via de computer er op zet.

Wat is nu het grote probleem waar mensen niet bij stilstaan. Het geluid van deze toestellen komt rechtstreeks binnen in je gehoorgang dankzij de "oortjes." De hedendaagse muziek met vele scherpe tonen is niet bepaald goed voor je gehoor. Dit bleek al uit meerdere onderzoeken. De toestellen kunnen dan wel zacht gezet worden, maar kinderen zetten ze niet zacht! Ook de lange duur van de muziekbeluistering speelt mee in de kans op gehoorschade. Hoe meer je er naar luistert, hoe groter de kans dat je nu al schade hebt aan je oren. Omgevingsfactoren maken immers dat mensen hun muziek gewoon luider draaien op het moment dat ze hun muziek niet goed meer horen. Dit is absoluut verkeerd! Zo versterk je alleen maar het effect.

Muziek moet percies ook luid zijn tegenwoordig. Spijtiggenoeg staat niemand er bij stil dat de gehoorschade echt wel sneller optreed dan je denkt en niet omkeerbaar is. Ik ben zelf een drummer en weet wat de gevaren zijn van gehoorschade. Ik heb mezelf laten testen en zelfs al speel ik reeds jaren met een koptelefoon heb ik al gedeeltelijke gehoorschade aan mijn oren. Ik heb nu ook speciale oorstopjes laten maken(quasi onzichtbaar) en draag deze altijd als ik ergens ga waar luide muziek speelt als bijvoorbeeld op fuiven of concerten. Hierdoor versta je de muziek nog steeds perfect maar wordt het geluidsniveau sterk gereduceerd.

In de bijlage vind je nog een artikel over gehoorschade door MP3 spelers en enkele waarden over geluidsvolume!