PDA

Bekijk de volledige versie : "Jongeren prostitueren zich op internet voor belwaarde"


Smits.Diede
11th November 2008, 10:42
Child Focus wil internetindustrie, ouders, overheid en de jongeren zelf responsabiliseren.

Jongeren laten zich soms betalen voor seksuele gedragingen op het internet. Dat zegt Child Focus, dat hierover een nieuwe verkennende studie bekendmaakte. Onder meer belwaarde blijkt een populair betaalmiddel voor deze nieuwe vorm van jongerenprostitutie.

Het onderzoek vertrekt van de vaststelling dat de jongerenprostitutie op straat voor politie en straathoekwerkers quasi onzichtbaar is geworden. Toch is het maar de vraag of dit goed nieuws is, zegt Child Focus. Politie, gerecht en hulpverleners kennen immers concrete gevallen waarbij minderjarigen via het internet seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen.

Niet (h)erkend
Het onderzoek 'Op het scherp van het net. Verkennend onderzoek rond jongeren, internet en betaalseks' bevestigt het vermoeden dat het internet jongerenprostitutie vergemakkelijkt. "Het gaat hier zowel om volwassenen die seksueel misbruik willen maken van minderjarigen, als om kinderen en jongeren die bewust of onbewust seksuele diensten leveren tegen betaling. Daarbij (h)erkennen en benoemen de minderjarigen zelf dit zelden als betaalseks of prostitutie", zegt Child Focus.

De organisatie vraagt dat de internetindustrie en -media meer inspanningen zouden doen rond zelfregulering. Ook ouders, overheid en de jongeren zelf mogen niet blind zijn voor de risico's, luidt het. (belga/bf)

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/958/Multimedia/article/detail/482091/2008/11/09/Jongeren-prostitueren-zich-op-internet-voor-belwaarde.dhtml

Smits.Diede
11th November 2008, 10:48
Steeds meer tienermeisjes prostitueren zich op het internet

Child Focus waarschuwt voor een nieuwe vorm van prostitutie: de virtuele prostitutie, vooral populair bij jongeren. Zij laten zich door volwassenen betalen voor seksuele gedragingen op het internet. Met belwaarde voor hun gsm of kleine cadeaus. Mark Eeckhaut

'Een volwassen man geeft zich uit voor een jongere vriend op een chatsite. Hij leert er een minderjarig meisje kennen en bouwt een vertrouwensband met haar op. Hij geeft haar aandacht, zegt dat ze mooi is en brengt haar ertoe erotisch te chatten. Vervolgens vraagt hij of ze haar borsten eens wil tonen, slipje uit wil trekken en wil masturberen voor de webcam. In ruil krijgt het meisje dan belwaarde voor haar gsm, een 20 à 30 euro.'

'Een man van 35 leert een meisje van 12 kennen op het internet en wint beetje bij beetje haar vertrouwen. Hij schenkt haar een nieuwe webcam en een tangaslip. Hij spreekt met haar af in het huis van haar moeder en verkracht het kind. Het meisje dient zelfs geen klacht in omdat ze het zelf niet beschouwt als verkrachting.'

Het zijn twee bestaande voorbeelden van virtuele prostitutie uit de praktijk, zoals ze vastgesteld werden door de Brusselse federale politie.

De zichtbare prostitutie van minderjarigen is de laatste jaren praktisch helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek in de grootsteden Brussel, Gent en Antwerpen. De politie vindt de laatste jaren tijdens razzia's geen minderjarige prostituees meer in bars, achter vitrines en op straat. Op de occasionele niet-begeleide minderjarige vreemdelingen na. 'We wilden weten hoe dat kwam. Het was tien jaar geleden dat er in Vlaanderen nog onderzoek gedaan is naar prostitutie van minderjarigen', zegt Stéphanie De Smet van Child Focus.

'Uit ons onderzoek kwam al snel naar voren dat er een nieuwe vorm van prostitutie is gekomen bij jongeren, de virtuele prostitutie. Jongeren die zich door volwassenen laten betalen voor seksuele gedragingen op het internet. Het internet maakt deel uit van hun leefwereld, dus ergens is dat logisch.'

Of virtuele prostitutie veel voorkomt, wees het onderzoek van Child Focus niet uit. 'Exacte cijfers kunnen we er niet op plakken', zegt Stéphanie De Smet. 'Prostitutie is sowieso al zeer anoniem. Op het internet wordt dat dan nog eens dubbel anoniem.' Uit een rondvraag die de onderzoekers deden bij de politie en het parket in Gent, Antwerpen en Brussel blijkt dat de slachtoffers over het algemeen meisjes tussen 13 en 17 jaar zijn.

Vanaf dertien jaar krijgen ze al wat meer vrijheid. Ze worden taalvaardiger, kunnen beter typen en ze zijn ook nieuwsgierig naar seksualiteit. De meeste van de meisjes uit de gevallen die aan het licht kwamen, zouden een laag opleidingsniveau hebben, gecombineerd met een laag zelfbeeld.

De daders zijn over het algemeen 'klassieke' pedofielen die uit diverse milieus komen en die heel goed weten wat bij jongeren leeft. Stuk voor stuk kunnen ze heel goed overweg met het internet.

'De slachtoffers vormen een heterogene groep. Sommigen voelen zich duidelijk misbruikt, anderen zien het kwade niet van hun activiteiten, nog anderen hebben zelf het initiatief genomen en een spel van vraag en aanbod gespeeld om zoveel mogelijk betaald te worden in ruil voor hun foto's, erotische gesprekken en filmpjes. Nog anderen zijn echte 'oplichtertjes'. Ze beloven seksuele handelingen aan hun chatpartner maar trekken die belofte in eens ze hun cadeau hebben gekregen.'

Anderen zijn net heel trouw aan hun internetvriend. 'Soms gaat de loyauteit zo ver dat de minderjarige haar internetvriend waarschuwt dat de politie een onderzoek tegen hem voert. Daarom nemen we nu ook de gsm van de minderjarige in beslag', zegt de Gentse parketmagistrate Myriam Van Praet in het onderzoek.

De volledige studie 'Op het scherp van het net' staat op www.childfocus.be

Bron: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=QV22ODTF

Tine Van den Langenbergh
11th November 2008, 14:29
EINDHOVEN - De politie heeft een Eindhovenaar aangehouden die verdacht wordt van verkrachting en mensenhandel. De zaak kwam aan het rollen nadat twee 15-jarige meisjes aangifte hadden gedaan van verkrachting. Meldt Omroep Brabant.

De twee waren via MSN met de Eindhovenaar in contact gekomen. De man lokte de meisjes naar zijn huis waarna hij ze zou hebben verkracht. Daarna probeerde hij hen via chantage in de prostitutie te laten werken. De politie onderzoekt nog of er meer slachtoffers zijn. De verdachte zit vast voor verhoor.

Stop The Traffik strijdt tegen mensenhandel in binnen- en buitenland. Zij voeren campagnes om de politiek en het bedrijfsleven iets te laten doen aan deze misstanden. Via hun website staan tien manieren waarmee eenvoudig actie kan worden gevoerd.


bron: http://www.stopthetraffik.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=39