PDA

Bekijk de volledige versie : Bouwplannen Auschwitz teruggevonden in Berlijns appartement


stijn.neefs
9th November 2008, 09:56
BERLIJN - Bij het leegmaken van een appartement in Berlijn zijn de oorspronkelijke bouwplannen van het nazi-vernietigingskamp van Auschwitz teruggevonden. Dat schrijft de Duitse krant Bild zaterdag. De krant drukt ook enkele van de plannen af.

Het gaat in totaal om 28 plannen op een schaal van 1/100, die dateren van de periode 1941 tot 1943. Onder verschillende plannen staan de handtekeningen van voormalige hoge SS-verantwoordelijken. Onder één van de plannen staan ook de initialen van voormalig SS-chef Heinrich Himmler.

Sommige documenten verwijzen naar de bouw van een kamp voor 'oorlogsgevangenen' in Auschwitz. Bij de teruggevonden plannen zit ook dat van een gaskamer van 11,66 meter op 11,20 meter. Dat plan is ondertekend door 'gevangene nr. 127' en gedateerd op 8 november 1941. Toen waren de experimenten met het gas Zykon B al aan de gang.

In het vernietigingskamp van Auschwitz, nabij het Poolse Krakau, zijn meer dan 1 miljoen gedeporteerden om het leven gekomen, van wie het merendeel joden.

De directeur van de Duitse archieven Hans-Dieter Kreikamp benadrukt alvast het 'buitengewone' belang van de teruggevonden documenten. 'Het is een authentiek bewijs van de systematisch geplande genocide op de joden', aldus Kreikamp.
avb (belga)

Bron: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=DMF08112008_025

Joeri Op de Beeck
9th November 2008, 15:04
Dit gaat om een absoluut geweldige vondst (voor zover je hier geweldig in de mond kan/mag nemen)!! Deze plannen kunnen ons helpen om nog meer te weten te komen over de systematische uitroeiïng van de Joden, Roma en homofielen tijden de Tweede Wereldoorlog. Aangezien ik zelf begin dit jaar naar Auschwitz ben geweest en volgend jaar terug ga zou ik eigenlijk wel graag weten over welk kamp het hier gaat.. Het Auschwit-complex bestaat immers uit 3 kampen: Auschwitz I, Auschwitz II (Birkenau) en Auschwitz III (Monowitz).
Hoewel reeds veel bekend is over de werking van de kamper blijven er nog veel mysteries en vraagtekens over.
Het wordt toch stilaan tijd dat de mensen (en vooral de jeugd van tegenwoordig) deze periode onder ogen komen en zich bewust worden van de donkere kant van de Mens. Hopelijk brengt deze nieuwe ontdekking ons net dat beetje dichter bij het begrijpen van wat er toen gebeurd is.