PDA

Bekijk de volledige versie : "Off screen" en Jan Decleir winnen in Montréal


katleen
6th September 2005, 09:59
"Off screen" en Jan Decleir winnen in Montréal

[FONT=Comic Sans MS]di 06/09/05 - De Nederlands-Vlaamse co-productie "Off screen" heeft de hoofdprijs weggekaapt op het World Filmfestival in Montréal in Canada. De Vlaamse acteur Jan Decleir won de prijs voor beste acteur.

De film van Pieter Kuijpers werd bekroond met de "Grand Prix des Amériques". Jan Decleir, die een van de hoofdrollen vertolkt in "Off screen" kreeg de prijs voor beste acteur.

"Off screen" gaat over een gijzelingsdrama in Amsterdam. De tegenspeler van Jan Decleir in de film is de Nederlandse acteur Jeroen Krabbé. De film kwam bij ons in februari in de bioscoop.

Op het filmfestival in Canada waren drie films met een Belgische link in de competitie opgenomen. Ook de Vlaamse film "De indringer" van Frank Van Mechelen en de Frans-Belgisch-Brits-Luxemburgse co-productie "Miss Montigny" waren geselecteerd.[/FONT]

Bron: vrtnieuws.net

katleen
6th September 2005, 10:03
Heel toevallig had ik hem gisteren bekeken en het is inderdaad een belgische topfilm! Jan Declair doet zijn ding weer! Het is een pareltje dat dreigt verloren te gaan tussen de grote commerciële titels als "XXX the next level" en "Miss congeniality 2"...
Ik hoop dat deze gebeurtenis de aandacht trekt van de videotheek bezoekers en dat ze de film niet zomaar voorbij lopen!

Barst
6th September 2005, 20:36
[FONT=Trebuchet MS]Ah, wel degelijk geïnteresserd... Te huren in 'jouw' videotheek?[/FONT]

katleen
7th September 2005, 13:18
tuurlijk, wat had je gedacht :p

katleen
7th September 2005, 22:19
"Off screen" is meer dan een film over gijzeling

[FONT=Comic Sans MS]Een man van een jaar of 60 stapt uit een auto, kijkt naar een groot kantoorgebouw en loopt naar binnen. Hij wandelt in alle rust naar de onthaalbalie, opent zijn tas, haalt een pistool boven en zegt doodkalm: "U bent gegijzeld". Zo begint de Nederlandse thriller "Off screen", een intens verhaal over paranoia en eenzaamheid met Jan Decleir en Jeroen Krabbé.

Een paar weken geleden kwam de Amerikaanse film "The assassination of Richard Nixon" in de zalen.
Die film gaat over een man die niet kan aarden in de krankzinnige prestatiemaatschappij van de jaren 70 en die in Richard Nixon de verpersoonlijking ziet van wat er fout is met de wereld.
"Off screen" speelt zich 30 jaar later af, niet in Amerika maar in onze contreien, maar in wezen is de aanklacht precies dezelfde.

Zitten er geheime boodschappen in breedbeeld-tv ?

De Nederlandse regisseur Pieter Kuijpers baseerde zijn film op een drama dat zich drie jaar geleden in Amsterdam afspeelde.

Toen gijzelde een man een kantoorgebouw en eiste een onderhoud met de baas van Philips. Volgens de gijzelnemer belazerde het elektronicabedrijf de wereld met de nieuwe breedbeeldtelevisie.

Het toestel zou niet alleen nutteloos en boerenbedrog zijn, maar ook er zouden ook geheimzinnige boodschappen verborgen zitten in de zwarte balken die je bij breedbeelduitzendingen op het scherm krijgt.

John wil de wereld behoeden voor de gevaren van breedbeeld-tv.

Kuijpers vroeg zich af wat die man in hemelsnaam zover gebracht kon hebben om er zulke waanbeelden op na te houden.
"Off Screen" probeert een antwoord te formuleren door de hele geschiedenis uit het standpunt van de gijzelnemer te vertellen. Hier heet hij John Voerman (Jan Decleir), van beroep een buschauffeur en een man met onwrikbare principes.

De wereld om hem heen heeft echter steeds minder waarden, en daar heeft hij het steeds moeilijker mee. In die mate zelfs dat zijn huwelijk eronder begon te lijden.

Waanzin met meer dan een grond van waarheid

"Off screen" schetst met veel precisie en sfeer het tikken van een mentale tijdbom. De grote verdienste van Kuijpers en zeker ook van zijn hoofdacteur Jan Decleir is dat ze hun vreemde hoofdfiguur geen moment veroordelen.

De conclusies die John Voerman trekt, gaan bijzonder ver, maar er schuilt meer dan een grond van waarheid in zijn waanzin.

regie: Pieter Kuijpers
met: Jan Decleir, Jeroen Krabbé
release: woensdag 16 februari[/FONT]

http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/default/magazine/overzicht/FA_050216_off_screenBis/index.html?video_1

Bron: vrtnieuws.net
Door: Ruben Nollet