PDA

Bekijk de volledige versie : Tweesnijdend zwaard...


Barst
6th September 2005, 01:47
Amsterdamse moskee bestrijdt terrorisme - Balkenende reageert ’blij en trots’ op toezeggingen van moskeebesturen


Na een jaar voorbereiding tekende gisteren slechts één Amsterdamse moskee een convenant tegen radicalisering. Maar extremisten aangeven, doet ook deze moskee alleen als het probleem niet in eigen kring kan worden opgelost.


De Aya Sofya is de eerste moskee in Nederland die deze stap maakt. ,,En denk niet dat dat makkelijk is; wij hebben de moeilijkste rol in dit convenant: het is niet simpel om een mede-moskeeganger te bestempelen als radicaal”, hield Ucler Fatih Dag, bestuursvoorzitter van de Aya Sofya, premier Balkenende gisteren streng voor.

Het stadsdeel De Baarsjes had de hoop dat twee van de drie moskeeën uit de buurt het convenant zouden tekenen. Een bus was gehuurd, de afspraak met de premier gemaakt. Maar gisteren kwamen er wel afgevaardigden van twee moskeeën naar het Haagse Binnenhof voor een gesprek met Balkenende, maar alleen de Aya Sofya waagde het om een handtekening te zetten.

Mohamed Youssef van de Pakistaanse moskee Ghousia Masjid legt uit waarom zijn moskee het niet deed: ,,Er was te veel haast. De sfeer in Nederland is verziekt en het vertrouwen is verloren. Maar we zetten door, want we willen dat de bevolking in vrede leeft met elkaar. We gaan ons best doen onze leden te overtuigen dat we alsnog moeten tekenen.” De Marokkaanse moskee Nour heeft wel meegedaan aan alle gesprekken en heeft beloofd het convenant na te leven. Het bestuur wil echter onafhankelijk blijven van de overheid en tekent daarom niet.

Vooral minister Remkes (binnenlandse zaken) heeft kwaad bloed gezet. Die zei vorige week dat moslims te weinig doen om radicalisering en terrorisme te bestrijden. De Aya Sofya doet al veel om extremisme te bestrijden, zegt Fatma Katirci, vrouwelijke preekster bij Milli Gorüs, de Turkse organisatie waar ook deze moskee onder valt. Het gaat dan niet alleen om het voorkomen van terrorisme, maar ook om uithuwelijking en huiselijk geweld uit naam van het geloof. ,,Als je zoiets merkt, moet je heel voorzichtig zijn. Eerst gesprekken voeren, anders keren mensen zich van je af. Pas als dat niet helpt, zullen wij de hulp van het stadsdeel inroepen.”

Ook Balkenende kon gisteren niet anders dan Remkes afvallen. ,,Hier wordt ook weer gedemonstreerd dat er wel degelijk iets wordt gedaan”, zei hij na het ondertekenen van het convenant. Hij was ’blij en trots’.

Stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes Henk van Waveren zegt dat hij de moskeeën in zijn buurt van harte wil steunen en de gesprekken wil voortzetten. Als tegenprestatie richt het stadsdeel een meldpunt moslimdiscriminatie op. Moskeebestuurder Dag vertelt dat een gesprek met iemand van de Joodse organisatie Cidi hem de ogen geopend heeft. Het Cidi documenteert iedere vorm van antisemitisme. ,,Dat zou betekenen dat ik een keer of tien per dag aangifte moet doen als ik weer eens voor puntje puntje moslim of huppeldepup Turk ben uitgemaakt. Nog los van de brieven, de beledigingen van onze vrouwen en dochters.” Dag deed gisteren ook een dringend beroep op Balkenende om meer steun en bescherming. ,,De mensen uit onze organisaties die zich het meest inzetten voor onze democratie worden door volstrekte idioten als Mohammed B. als afvalligen, als ketters gezien. Zij en hun families lopen een extra risico slachtoffer te worden van terreur die overduidelijk vanuit het buitenland wordt aangestuurd.”


Trouw, 06-09-2005