PDA

Bekijk de volledige versie : ’Harde knip’ tussen bachelor en master


Barst
7th November 2008, 03:24
’Harde knip’ tussen bachelor en master


Eerst een bachelordiploma halen, dan pas mogen studenten straks aan een master beginnen. Dat leidt tot studievertraging en minder ambitieuze studenten, zeggen studentenorganisaties.


Tijdens haar studie geschiedenis zet Leonie Huys (22) zich ook in voor de internationale geschiedenis vereniging ISHA. Daardoor heeft ze wat studievertraging opgelopen. Ze moet dit vrijwilligerswerk nu minderen, anders verspilt ze bijna een jaar collegegeld voordat ze aan haar master mag beginnen.

Als het aan het kabinet ligt, moeten alle studenten vanaf 2010 eerst hun bachelordiploma halen, voordat ze aan een een- of tweejarige masteropleiding mogen beginnen. De zogenoemde ’harde knip’ moet studenten dwingen bewuster na te denken over de keuze tussen werken of verder studeren.

Leonie is het hier niet mee eens, net als de studentenorganisaties LSVb en ISO. Deze maatregel zorgt ervoor dat juist getalenteerde studenten het hardst worden gepakt, zeggen zij. Niemand wil straks meer bestuurswerk doen of extra vakken volgen: stel je voor dat je vertraging oploopt. „Juist in de studentenperiode heb je de kans om je talenten te ontdekken”, zegt Leonie. „Ook werkgevers waarderen het als je naast je studie actief bent geweest.”

De bachelor en master lopen nu vaak in elkaar over. Tachtig procent van de studenten kiest automatisch een master die aansluit op de bachelor. Dat moet anders, vindt het kabinet. Door een strenge scheiding aan te brengen tussen de twee fases, zullen universiteiten moeten zorgen voor kwalitatief goede en zelfstandige bachelor- en masteropleidingen. De ’harde knip’ bevordert eveneens een betere internationale samenwerking tussen universiteiten. Nu kiest naar schatting slechts vijf procent van de studenten voor een buitenlandse master.

Maar de studenten vrezen juist het tegenovergestelde: door een strikte scheiding tussen de bachelor en master zullen ze studievertraging oplopen, waarschuwen ze. Naar het buitenland gaan is voor velen dan geen optie meer. Over de grens studeren zorgt vaak voor studievertraging door het regelen van woonruimte en visa, schrijft de LSVb. „In een systeem met een harde knip leidt een maand studievertraging in de bachelor tot bijna een jaar gedwongen nietsdoen.”

Het ISO voelt dan ook meer voor de oplossing van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen. Die stelt voor om studenten die nog maar een klein aantal studiepunten moeten halen, alvast te laten beginnen aan hun master.

Sommige universiteiten doen dit al, andere hebben de ’zachte knip’ al afgeschaft. De vereniging van universiteiten staat niet onwelwillend tegenover het kabinetsbesluit. Maar, zeggen de universiteiten, het moet wel voorzichtig worden ingevoerd, zodat studenten de mogelijkheid hebben op verschillende momenten in het jaar aan een master te beginnen.


Trouw, 07-11-2008