PDA

Bekijk de volledige versie : Republikeinen gefrustreerd door verlies en verkwanselde idealen


Barst
7th November 2008, 02:12
Republikeinen gefrustreerd door verlies en verkwanselde idealen


De verslagen Republikeinen vrezen een lang verblijf buiten de macht, nu de Democraten veel nieuwe kiezers aan zich weten te binden.


De Republikeinse partij zit na het stevige verlies in de verkiezingen van deze week zonder nationale leiders en zonder een heldere koers. Sommige prominenten vrezen dat hun partij een generatie lang tot de oppositie veroordeeld zal zijn.

Hun angst komt vooral voort uit het feit dat tweederde van de kiezers onder de dertig en van de Latino’s voor Barack Obama koos. Als beide kiezersgroepen de Democraten trouw blijven, heeft Obama de basis gelegd voor een langdurige dominantie van zijn partij.

De Latino’s of Spaanstaligen zijn een snelgroeiende minderheid. Ze hielpen Obama in de westelijke staten Colorado, Nevada en New Mexico aan een ruime overwinning. Die staten stemden in 2004 nog Republikeins. Het wordt moeilijk voor Republikeinen om het Witte Huis te heroveren zonder de Westkust.

Al voor de verkiezingsdag was een strijd losgebroken over de vraag wie schuld heeft aan de nederlaag en welke koers de partij moet gaan varen. In de ogen van gematigden is de partij te blank, te grijs en te rechts geworden. De incompetentie van vicepresidentskandidaat Sarah Palin en haar simplistisch populisme zou veel stemmen gekost hebben.

Maar volgens de rechtervleugel was Palin niet het probleem. Presidentskandidaat John McCain zou de nederlaag over zichzelf hebben afgeroepen met zijn warrige, gematigde boodschap. President Bush en de Republikeinse Congresleiding treft in hun ogen nog meer blaam. Die zouden het oude ideaal van een kleine overheid en een nederige buitenlandpolitiek verraden hebben, door als een dolle geld uit te geven en de onnodige Irakoorlog te beginnen.

De partij kan snel terugkomen, verzekert rechts. Als ze terugkeert naar de kern en Obama te veel op links regeert. Succesvolle referenda in drie staten tegen het homohuwelijk en één tegen positieve discriminatie bewijzen volgens de conservatieve vleugel dat Amerika onveranderd een centrum-rechts land is.


Trouw, 07-11-2008

jasper.meeussen
7th November 2008, 11:09
Sarah Palin krijgt alle zonden van Israël over zich heen

De verliezende Republikeinse vicepresidentskandidate Sarah Palin moet de kelk werkelijk tot op de bodem ledigen. Alsof de zware verkiezingsnederlaag al niet genoeg was, krijgt zij nu zware verwijten te verduren van anonieme campagnemedewerkers van John McCain die de vuile was over haar buiten hangen.

Zo haalde de Republikeinsgezinde zender Fox News voormalige medewerkers aan die getuigden dat de gouverneur van Alaska niet wist dat Afrika geen land, maar een continent is.

Maar Palin wordt niet enkel dommigheid verweten, maar krijgt ook de schuld van de keuze voor een negatieve campagne in de schoenen geschoven. Zo zou zij persoonlijk de keuze hebben gemaakt om Obama te linken aan "terrorist" Bill Ayers.

Exuberante uitgaven
Haar royale uitgaven aan kleding waren eerder al een onderwerp van spot, maar volgens opnieuw andere anonieme interne bronnen waren haar persoonlijke uitgaven in werkelijkheid nog exuberanter dan gedacht. Zo plunderden zij en haar familie reëel luxewinkels in New York en elders leeg en gebeurde dat alles met geld uit de campagnekas.

Tenslotte is er ook de genante onthulling dat de voormalige schoonheidskoningin campagnemedewerkers in haar kamer ontving terwijl zij enkel een handdoek rond haar middel had.

Palin noemde de verhalen zelf 'klein' en 'bitter' en ook haar medestanders denken dat er bewust een 'huurmoord' wordt gepleegd op haar, om te voorkomen dat ze de topkandidaat wordt voor het presidentschap in 2012.

Bron: GVA, 7/11/2008

Commentaar: allererest is de titel van dit artikel wel grappig gekozen. Ik denk niet dat Palin zelf echt iets kan doen aan de nederlaag van de Republikeinen maar ik vond het alleszins nooit een goeie zet van McCain. Palin heeft op mij nooit een goede indruk gemaakt, integendeel... Ik had het gevoel dat zij meer in de belangstelling stond dan McCain en dan meestal nog in negatieve belangstelling. Oké, slechte reclame is ook reclame maar ik denk niet dat dat geldt voor een presidentsverkiezing :)